CNV tekent cao Openbaar Vervoer, FNV blijft actievoeren

CNV Vakmensen gaat op 1 juni zijn handtekening zetten onder de nieuwe cao Openbaar Vervoer. Daarmee is er vanaf dat moment een cao voor de ongeveer 13.000 werknemers in het stads- en streekvervoer. De leden van de bond hebben in tegenstelling tot hun collega’s van FNV wel ingestemd met het cao-eindbod van de werkgevers. FNV laat weten onverminderd door te gaan met actievoeren.

Onderhandelaar Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen noemt het logisch dat de bond nu gaat tekenen. “De eenmalige uitkering van in totaal 1.200 euro hebben de mensen inmiddels al gekregen. We vinden het belangrijk dat oudere werknemers nu ook snel gebruik kunnen gaan maken van een regeling, waarbij ze tot twee jaar eerder kunnen stoppen met werken. Daarnaast gaan de lonen per 1 juli met 2,8 procent omhoog. Het is goed dat mensen nu weten waar ze aan toe zijn en dat die loonsverhoging ook echt doorgaat.”

‘Knopen tellen’

De bond ziet de nieuwe cao als een overbrugging naar een betere cao die al weer in 2023 van kracht moet worden. De onderhandelingen beginnen wat CNV betreft al direct na de zomer. Niet alle leden zijn blij met het cao-akkoord dat de bond nu gaat tekenen, maar volgens Van de Mheen zijn veel chauffeurs ook realistisch. “Ze realiseren zich heel goed dat het openbaar vervoer op dit moment nog aan het infuus ligt van de overheid. Zonder die subsidie zou de boel stilstaan. Dat weet je en dan moet je je knopen tellen. Onze leden hebben bij de ledenraadpleging in meerderheid duidelijk gemaakt dat ze kunnen leven met het eindbod van de werkgevers.”

Bij FNV zien ze dat heel anders. De bond gaat door met de estafettestaking, laat bestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer weten. Afgelopen zaterdag was de derde ronde in Venlo en Eindhoven na eerdere actiedagen in het noordoosten van het land en in Tilburg, Enschede, Hengelo en Haaksbergen. “De situatie is nijpend. We willen zaken niet vooruitschuiven. Er moet geïnvesteerd worden in mensen.”

Nog meer acties

Van der Gaag hekelt vooral de hoge werkdruk, waardoor het ziekteverzuim bij de vervoersbedrijven oploopt. Daar komt bij dat de FNV-leden het eindbod van de werkgevers massaal hebben verworpen, stelt Van der Gaag. Er komt dus voorlopig geen einde aan de stakingen van de FNV-leden. Ze zullen waarschijnlijk zelfs opgevoerd worden. “We hebben ons ingehouden vanwege de schoolexamens.” Als de stakingen uiteindelijk leiden tot een betere cao hebben ook de CNV-leden daar baat bij volgens Van der Gaag.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.