Bus, geen dienst, Hermes, Eindhoven

Einde cao-conflict streekvervoer met nieuwe stakingen nog niet in zicht

Bron: Connexxion

De intensivering van de stakingen in het openbaar vervoer door vakbond FNV vanaf deze week is voor werkgeversorganisatie VWOV (Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer) geen reden om in te gaan op de cao-eisen van die bond. “De stakingen gaan daar niets aan veranderen. We gaan niet opnieuw onderhandelen”, zegt voorzitter Fred Kagie. Vandaag wordt er gestaakt in Lelystad, Harderwijk, Dronten, Emmeloord, Zwartsluis en Den Bosch.

Kagie wil graag om de tafel met zowel FNV als CNV: niet om te praten over de cao Openbaar Vervoer waarvoor FNV nu actievoert, maar voor de volgende cao die in december van dit jaar al weer afloopt. De komende cao moet gaan gelden met terugwerkende kracht van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022.

‘Niet groter maken dan het is’

De CNV-leden hebben ingestemd met het cao-eindbod van de werkgevers en hebben aangekondigd het akkoord op 1 juni te tekenen. Daarmee is er dus een cao, stelt Kagie. “We gaan die cao ook netjes uitvoeren. Dat hebben we deels al gedaan.” Aan de vooravond van de acties liet hij aan OVPro weten dat de werkgevers zich niet onder druk laten zetten door de acties. Zo denkt Kagie er nu een paar weken later nog steeds over. “We moeten het ook niet groter maken dan het is.” Volgens hem valt het wel mee met de actiebereid van de chauffeurs.

Bij de OV-vervoerders waar dinsdag gestaakt wordt door chauffeurs die lid zijn van FNV ligt de prioriteit vooral bij het goed informeren van de reizigers, vertellen woordvoerders van Keolis, Arriva en Connexxion. Ze hebben geen actueel overzicht van het aantal chauffeurs dat meedoet met de acties. Het lastige is immers dat die situatie voortdurend kan veranderen, legt een woordvoerster van Arriva uit. Om de reizigers zo goed mogelijk van dienst te zijn proberen de vervoerders zo actueel mogelijk per rit aan te geven welke bus wel of niet rijdt. “Alles wat niet rijdt, wordt uit de reisplanner gehaald.” Daarmee is de reisinformatie behoorlijk betrouwbaar, zegt de woordvoerster, mits reizigers die kort tevoren raadplegen.

‘Rijden wat mogelijk is’

In een van de eerdere stakingsrondes werd bij Arriva ook gestaakt in Tilburg. Toen werden er uit voorzorg lijnen geschrapt. Dat is nu niet het geval in Den Bosch en in Lelystad. “Om de reiziger te bedienen, willen we rijden wat er mogelijk is.”

In Harderwijk bij Keolis verloopt de actie vandaag rustig, meldt een woordvoerder. Er zijn volgens hem weinig stakers bij de betrekkelijk kleine vestiging, waardoor het busvervoer redelijk ongestoord kan doorgaan. “Her en der vallen wat ritten uit.”

Ook in de concessie IJsselmond adviseert een woordvoerder van Connexxion reizigers om zo kort mogelijk voor vertrek de reisplanner te raadplegen. Daarin probeert de vervoerder zo up-to-date mogelijk bij te houden welke ritten wel en niet rijden. Om dat goed te kunnen doen is er vandaag speciaal een aantal extra verkeersleiders ingezet.

FNV gaat door met acties

Ook voor woensdag 1 juni heeft FNV cao-acties in het streekvervoer aangekondigd. Die vinden plaats in Oosterhout, Breda, Groningen en Haaglanden. In een persverklaring van dinsdag laat de bond weten niet te willen wachten op een volgende cao voordat er echte verbeteringen tot stand komen. Daarom gaat de bond door met estafettestakingen in het hele land. “De werkgevers willen niet praten over koopkrachtbehoud, gezonde arbeidsomstandigheden en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Er rest ons niks anders: wij moeten van ons afbijten!”

FNV wil niet alleen koopkrachtbehoud, maar vooral structurele maatregelen om de werkdruk te verminderen. De krapte op de arbeidsmarkt is volgens FNV geen kwestie van overmacht, maar is een probleem dat de werkgevers zelf grotendeels veroorzaakt hebben. Dat probleem is in de ogen van de bond met een aantal simpele maatregelen op te lossen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.