Connexxion, bus, Goes, Zeeland

Connexxion schaalt busvervoer af in Zeeland door tekort aan chauffeurs

Ziekteverzuim en krapte op de arbeidsmarkt hebben Connexxion ertoe doen besloten om in Zeeland bussen te schrappen vanaf deze week tot en met 16 juli. Het gaat gemiddeld om 65 ritten van de 1.600 ritten per dag. Na 16 juli zit Connexxion inmiddels in de zomerdienstregeling.

Doordat ook andere vervoerders een gebrek hebben aan chauffeurs kan Connexxion ook niet meer beschikken over eigen reserve-chauffeurs of een beroep doen op touringcarchauffeurs. Zelfs het kantoorpersoneel rijdt geregeld diensten om de gaten te vullen. Toch is uitval onvermijdelijk gebleken.

Door op voorhand ritten uit de dienstregeling te halen kan het vervoersbedrijf reizigers tijdig informeren en wijzen op alternatieven, zo heeft Connexxion laten weten aan de provincie Zeeland. Het gaat om ritten waarvoor alternatieve lijnen beschikbaar zijn en daarnaast om slecht bezette ritten. Reizigers moeten in dat laatste geval een bus eerder of later nemen. Het is volgens de provincie geen optie dat vervallen ritten overgenomen worden door de haltetaxi, want ook daar is een tekort aan chauffeurs en voertuigen.

Kosten voor eigen rekening

Connexxion gaat wekelijks bekijken of de stand van zaken is. Als het ziekteverzuim afneemt en er meer bijhuur-chauffeurs beschikbaar zijn, kan het aantal ritten weer opgevoerd worden. “De uitgevallen ritten worden overigens, conform de concessievoorwaarden, niet door ons betaald”, meldt het provinciebestuur aan Provinciale Staten. Hoewel het provinciebestuur niet blij is met de uitval van bussen, heeft het toch de voorkeur om op voorhand ritten te schrappen in plaats van plotseling. Dat geeft immers meer duidelijkheid voor de reizigers.

Tegen Omroep Zeeland klaagden gedupeerde reizigers een paar dagen geleden hun nood over de uitval van bussen in de provincie. Daar ging het vooral om scholieren die daardoor niet op tijd op school konden komen.

Zomerdienstregeling

Met de oplossing die Connexxion nu heeft gekozen, denkt het bedrijf voorlopig uit de voeten te kunnen, zegt een woordvoerster. De tijdelijke maatregel gaat over in de zomerdienstregeling. In de zomer rijden sowieso minder bussen rijden, waardoor er ook meer ruimte is om chauffeurs vakantie te kunnen laten opnemen. “We willen voorkomen dat het ziekteverzuim nog verder oploopt.”

Of de problemen na de zomer opgelost zijn, is “koffiedik kijken”, zegt ze. Connexxion heeft geen angst dat de situatie dan nog niet verbeterd is. “Het is geen angst, het is een uitdaging om de mensen op de juiste plekken te krijgen.” Het bedrijf zet ook volop in op werving van nieuwe chauffeurs. Ze noemt het bemoedigend dat er ook weer een lichting jonge chauffeurs is die instroomt.

Lees ook

Zeeland beproeft elektrische lijnbus met oog op nieuwe concessie

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.