FNV-actievoerder. Foto: Archief OVPro

Nieuwe cao-acties in streekvervoer later deze week in vier provincies

FNV-actievoerder. Foto: Archief OVPro

Vakbond FNV heeft later deze week opnieuw stakingen aangekondigd in het openbaar vervoer. Met de acties willen ze een betere cao afdwingen. Op vrijdag 3 juni zijn er acties in Leeuwarden, Dokkum, Heereveen, Bergen op Zoom en Roosendaal door chauffeurs die lid zijn van FNV. Op zaterdag leggen hun collega’s in Heijen, Roermond en Arnhem het werk neer.

De acties zijn onderdeel van een landelijke estafettestaking waarin regio’s elkaar steeds afwisselen. Overal wordt 24 uur gestaakt. De FNV-leden hebben eerder massaal het cao-eindbod van de werkgevers verworpen. FNV heeft op zijn beurt een nieuw bod neergelegd, dat voor de werkgevers onbespreekbaar is. Met de acties willen de chauffeurs hun eisen kracht bijzetten. Ze willen vooral dat er wat gedaan wordt aan de hoge werkdruk. Daarnaast willen ze een hoger loon dan de werkgevers geboden hebben.

CNV doet niet mee

FNV voert het aantal acties op. Vanaf afgelopen dinsdag wordt er twaalf dagen lang bijna elke dag op meerdere plekken gestaakt in het streekvervoer. De acties begonnen op 11 mei in Groningen en Drenthe.

CNV doet niet mee met de acties. De leden van die bond hebben wel ingestemd met het bod van de werkgevers. De bond richt de krachten op de nieuwe cao, waarvoor de onderhandelingen al weer in het najaar moeten beginnen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.