Zweedse kroonprinses Victoria met Aboutaleb in de haven van Rotterdam. Foto: Sander van Vliet
Duurzaamheid

Zweedse kroonprinses Victoria op bezoek in voorbeeldstad Rotterdam

Zweedse kroonprinses Victoria met Aboutaleb in de haven van Rotterdam. Foto: Sander van Vliet

Kroonprinses Victoria van Zweden bezocht vanochtend de haven van Rotterdam. Ze sprak op een rondvaartboot onder andere met de burgemeester Ahmed Aboutaleb en verschillende Zweedse en Nederlandse bedrijven over duurzaamheid en innovatie. 

Zweden heeft als doel om in 2045 het eerste fossielvrije OECD-land ter wereld te worden. Rotterdam past al veel duurzame methodes toe in de stad en om die reden bezocht prinses Victoria Nederland.

Volvo

Veel media was aanwezig om Victoria en Aboutaleb elkaar de hand te zien schudden. Eenmaal op de boot begonnen de presentaties van de Zweedse en Nederlandse delegaties. Volvo presenteerde de inzet van elektrische stadsbussen als belangrijk speerpunt in de groene transitie.

Als voorbeeld van een innovatie van elektrische stadsbussen presenteerde Volvo het idee van een onbeperkte actieradius. De bussen worden op de route opgeladen waardoor ze in principe constant kunnen blijven rijden zonder naar een speciaal laaddepot te moeten.

Toekomst van vervoer

Aboutaleb legde tijdens deze presentatie aan prinses Victoria uit dat hij veel naar het Midden-Oosten kijkt als voorbeeld voor Rotterdam op gebied van duurzaamheid en innovatie.

De burgermeester van Rotterdam noemde op afstand bestuurbaar vervoer: “De plannen zijn er om glasvezel aan te leggen zodat veel mensen vanuit huis vervoer binnen de haven kunnen besturen.” Dat biedt ook een kijkje in de toekomst van het openbaar vervoer met chauffeurs die vanuit hun bureaustoel een bus of tram kunnen besturen.

De struikelblokken voor deze innovatie zit volgens Aboutaleb vooral in het personeel. Vergeleken met de landen in het Midden-Oosten is het personeel in Nederland veel minder technisch ingesteld en veel ouder, ook in de OV-sector. Daarnaast is in Nederland een tekort aan personeel.

In de landen in het Midden-Oosten is het personeel vaak jong en technisch goed onderlegd. “Daarom ben ik ook een burgemeester van Marokkaanse afkomst”, grapte Aboutaleb naar Victoria.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.