Busonderdelen worden gemaakt in een 3D-printer. Foto: Daimler Buses
Innovatie

Buseigenaren met 3D-printer kunnen binnenkort zelf onderdelen printen

Busonderdelen worden gemaakt in een 3D-printer. Foto: Daimler Buses

Buseigenaren kunnen binnenkort zelf 3D-printlicenties bestellen en daarmee busonderdelen laten maken in een eigen 3D-printer. Deze nieuwe manier van produceren doet denken aan een streamingsdienst: vaste zendtijden zijn verleden tijd. Iedereen kan op elk moment de benodigde onderdelen maken zonder vast te zitten aan productieschema’s, transport of wachttijden.

Eigenaren van bussen van het merk Mercedes-Benz en Setra kunnen zich aanmelden met een 3D-printer bij de printlicentieshop van OMNIplus, servicepartner van Daimles Buses. Na de aanmelding krijgen ze in een winkel onderdelen te zien die compatibel zijn om geprint te worden door de aangemelde printer. De busonderneming kan vervolgens de printlicentie van een onderdeel kopen en zelf het product uitprinten.

Digitaal magazijn

Het servicemerk van Daimler Buses, OMNIplus, bouwt een enorm digitaal magazijn op met allemaal onderdelen die printbaar gedefinieerd zijn. Momenteel zijn circa veertigduizend reserveonderdelen voor bussen van Mercedes-Benz en Setra beschikbaar als 3D-printlicentie.

Het digitale magazijn omvat zowel alle gangbare onderdelen als zelden benodigde onderdelen van klanten met hele specifieke wensen. Volgens Daimler Buses is het digitale magazijn de snelste manier om busonderdelen te maken. Daarnaast bespaart het ook kosten en heeft het een korte supply chain.

Mocht de klant geen 3D-printer in het bezit hebben, dan is het ook mogelijk om een onderdeel uit te laten printen bij de dichtstbijzijnde servicepartner van OMNIplus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.