Buschauffeur HTM. Foto: HTM
Werkdruk

Staking HTM voorbij na akkoord tussen vakbonden en werkgever

De staking van chauffeurs en bestuurders bij HTM heeft zijn vruchten afgeworpen. De vakbonden en werkgever zijn het eens geworden over een nieuwe cao voor de 1900 werknemers van het Haagse vervoersbedrijf HTM.

Een ultimatum, een staking en twee nieuwe overlegrondes waren nodig, maar het is zo ver: de werkgever komt met een verbeterd bod. Gemiddeld gaan de trambestuurders en buschauffeurs van de Haagse stadsvervoerder er in ruim twee jaar 8,5 procent op vooruit.

“De directie komt nu haar belofte voor koopkrachtbehoud na en ook wordt er serieus iets aan de al jarenlange hoge werkdruk gedaan”, zegt bestuurder FNV Stadsvervoer Eric Vermeulen. Tijdens de looptijd van het cao tot september 2023 wordt het salaris van de HTM-medewerkers verhoogd. De cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 september 2021.

Werkdruk

Om de werkdruk te verlagen komen er totaal 145 arbeidsplaatsen bij. Het rijdend personeel had volgens Vermeulen nauwelijks tijd om op adem te komen. “Een kop koffie of een toiletbezoek was een luxe”, stelt Vermeulen. “Met het steeds drukker wordend verkeer en reizigers die steeds mondiger worden kan het gevaarlijke situaties opleveren als er niet voldoende rust wordt genomen.”

Naast de werkdruk verlaging hebben vakbonden en werkgever ook afgesproken dat het minimum uurloon naar 14 euro per uur gaat. Voor stagiairs en andere werknemers in opleiding gelden andere afspraken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.