Bus Arriva in Friesland. Foto: provincie Friesland
minder bussen

Arriva blijft door noodconcessie voorlopig in Friesland bussen rijden

Bus Arriva in Friesland. Foto: provincie Friesland

 Arriva blijft de komende twee jaar het busvervoer in Friesland verzorgen. Het gaat maar om twee jaar omdat het een overbruggings- of noodconcessie is. Door de onderzekerheden van reizigersaantallen als gevolg van de coronapandemie was een reguliere aanbesteding onmogelijk. 

De concessieperiode staat in het teken van oude reizigers terughalen, huidige reizigers behouden en nieuwe reizigers aan te trekken. Op dit moment gebruikt 85 procent van het aantal reizigers van vóór de coronapandemie de bus.

Door stijgende kosten en verminderde opbrengsten gaat Arriva negen procent minder dienstregelingsuren rijden ten opzichte van de huidige dienstregeling. De provincie heeft daarmee ingestemd.

De uitgangspunten zijn het in stand houden en versterken van de lijnen met het grootste aantal reizigers, het versnellen van lijnen, het beter laten aansluiten van bus en trein, het inzetten van verschillende dienstregelingen en het inzetten van vraagafhankelijk vervoer of kleinere bussen op ritten met minder dan vijf reizigers.

Noodgreep

Dat er minder bussen gaan rijden kan impact hebben voor de reiziger. Arriva voert de aanpassingen in de dienstregeling komende concessie uit op plekken met weinig reizigers. Bovendien doen ze het op plekken waar alternatieve vormen van vervoer zijn zoals de Opstapper en de Lijntaxi.

Alle kernen die nu openbaar vervoer hebben, behouden dus een vorm van openbaar vervoer. In september wordt opnieuw gekeken naar de situatie en volgt een nadere berekening.

“Corona heeft het openbaar vervoer in een onzekere situatie gebracht”, zegt gedeputeerde van provincie Friesland Avine Fokkens-Kelder. “Ons oude contract met Arriva loopt dit jaar af. De concessie voor de komende twee jaar is een soort noodgreep om in de huidige omstandigheden een zo goed mogelijk openbaar vervoer te hebben. Daar gaan we voor.”

Speciale abonnementen

Om het openbaar vervoer nog toegankelijker te maken voor reizigers gaat Arriva het gebruik van bus en trein voor kwetsbare doelgroepen stimuleren met speciale abonnementen. Daarnaast kunnen reizigers binnenkort makkelijker betalen met bijvoorbeeld een betaalpas in plaats van een OV-chipkaart.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.