Bus Heuliez Qbuzz Groningen (foto: OV-Bureau GD)
Financieel vangnet

Streekbus tussen Drachten en Groningen verdwijnt door bezuinigingen

Rechtenvrij te gebruiken via OV-Bureau GD

Busbedrijf Qbuzz moet vijf regionale buslijnen schrappen in de dienstregeling van 2023, waaronder de lijn tussen Drachten en Groningen. Het vervoersbedrijf bezuinigt komend jaar 3,9 miljoen euro op het busvervoer in Groningen en Drenthe. De plannen van het OV-bedrijf moeten nog definitief gemaakt worden. 

In eerste instantie moest Qbuzz maar liefst 5,5 miljoen euro bezuinigen ten opzichte van de dienstregeling zoals die nu rijdt, maar mede naar aanleiding van de bespreking van de Provinciale Staten en de gemeenteraad zijn de meer ingrijpende maatregelen beperkt, stelt Qbuzz. De provincie en gemeenteraad hebben 1,5 miljoen van deze bezuinigingen afgehaald.

“De maatregelen die nu worden voorgesteld zijn de minst ingrijpende, zij het dat ook hiermee in een aantal gevallen reizigers worden beperkt in de reismogelijkheden”, staat in de conceptdienstregeling van 2023 van Qbuzz.

De streekbus 189 tussen Drachten en Groningen en de spitslijn 16 tussen Europapark en Kardinge keren niet terug volgend jaar. Ook gaan de populaire Q-link bussen 5 en 6 buiten de ochtend- en avondspits minder vaak rijden. Ook rijden er minder bussen tussen diverse kleine dorpen in de provincie.

Het verdwijnen van de streekbus levert Qbuzz 430.00 euro op en als alternatief voor deze lijn tussen Drachten en Groningen is de korte lijn 89 in het leven geroepen. Daar kunnen reizigers overstappen tussen Ureterp en Marum. De sneldiensten tussen Drachten en Groningen blijven wel gewoon rijden.

Financieel vangnet

De provincie- en gemeentebesturen vinden dat het Rijk te snel stopt met de financiële steun aan de OV-bedrijven. Het aantal zit momenteel rond de 80 procent ten opzichte van 2019.

In de komende periode moeten meer vervoersbedrijven hun dienstregeling programma’s voor komend jaar opstellen waar de vrees is dat dertig procent van de OV-lijnen geschrapt gaat worden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

1 reactie op “Streekbus tussen Drachten en Groningen verdwijnt door bezuinigingen”

Gerda Smit|08.07.22|16:32

Waarom de bus naar drachten? Zou ellendig zijn. Want ik moet vaak daarheen en heb deze bus verbinding nodig. Laten ze maar andere lijnen afschaffen maar 314 en 304 moeten blijven bestaan.

Want hoe kom je anders in drachten???? Niet iedereen heeft een auto? Of er geld voor?

Dit zijn de enige twee bus lijnen die je naar Friesland brengt.
Echt waardeloos.
Ik heb deze bus lijn nodig en vele andere mensen ook.
Gr Gerda

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.