Busstation Eindhoven
Nederland derde

Elektrische bussen populair in Europa: registratie stijgt met 26%

Busstation Eindhoven. Foto: VDL

De registratie van elektrische bussen in Europa laat in de eerste maanden van 2022 een sterke groei zien, blijkt uit onderzoek van Chatrou CME Solutions. In het eerste half jaar zijn dit jaar 1.768 bussen extra geregistreerd, een stijging van 26 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Chatrou CME Solutions haalt de data van alle nationale landen in West-Europa en brengt de ontwikkelingen van de registratie van alternatieve bussen in kaart. De data uit Nederland komt van RDC, het RAI data center. Een aantal dingen vallen op: elektrische bussen zijn momenteel de meest verkochte ‘alternatieve’ bussen. Afgelopen jaar hebben de elektrische bussen de verkoop van aardgasbussen ingehaald.

Het gebruik van Hybride bussen is ook afgenomen. In het eerste half jaar van 2022 zijn maar liefst 44 procent minder hybride bussen geregistreerd in Europa ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

De verkoop van waterstofbussen lijkt nog niet te groeien. Afgelopen half jaar werden iets minder waterstofbussen geregistreerd dan het jaar ervoor.

Nederland

Nederland heeft na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland de meeste elektrische bussen rondrijden in Europa. Sinds 2012 heeft Nederland 1412 elektrische bussen geregistreerd.

Afgelopen half jaar heeft Nederland 93 extra elektrische bussen in gebruik genomen, daarmee zijn ze het achtste land van Europa. Onder andere Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Zweden hebben meer elektrische bussen geregistreerd dit jaar.

VDL

Solaris heeft nipt de meeste elektrische bussen geregistreerd in Europa sinds 2012 met 1225 bussen. Van VDL zijn 1211 elektrische bussen in gebruik. De derde grootste verkoper van elektrische bussen is BYD.

VDL groeit met de productie en registratie van elektrische bussen het meest. Afgelopen half jaar hebben zij 242 elektrische bussen geregistreerd. BYD en Yutong hebben respectievelijk 221 en 217 elektrische bussen in Europa rondrijden.

Busbouwer Van Hool domineert momenteel de waterstofmarkt. Sinds 2012 hebben zij 106 waterstofbussen geregistreerd in Europa. Wrightbus is een goede nummer twee. In 2021 hebben zij hun eerste waterstofbussen verkocht en sindsdien zijn totaal 82 waterstofbussen in gebruik. Totaal zijn 323 waterstofbussen geregistreerd in Europa.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.