Buslijn 5 Maastricht van Arriva.
personeelstekort

Arriva ontvangt minder geld en mogelijk boete voor ‘verwijtbare rituitval’

Buslijn 5 Maastricht van Arriva.Foto: Wikipedia

Vervoersbedrijf Arriva wordt door de Provincie Limburg bestraft vanwege de afgeschaalde dienstregeling, blijkt uit stukken van de Provincie. Het personeelstekort zorgt ervoor dat Arriva in Limburg minder bussen en treinen kan rijden.  Het vervoersbedrijf komt daarmee de contractuele afspraken niet na en krijgt een verminderde exploitatiebijdrage en mogelijk een boete opgelegd.

De exploitatiebijdrage of subsidie ontvangt de vervoerder normaal gesproken van de Provincie om de dienstregeling te laten rijden. Voor de ritten die uitgevallen zijn krijgt Arriva geen bijdrage, daarbovenop kan Arriva ook een boete ontvangen voor de uitval. Volgend jaar wordt bekend hoeveel minder subsidie Arriva krijgt en wat de hoogte van de eventuele boete is, schrijft Maarten van Gaans-Gijbels, gedeputeerde van Provincie Limburg.

“Provincie Limburg heeft haar zorgen geuit bij Arriva en zij laten weten dat er volgens contract wordt gehandeld”, zegt een woordvoerder van Arriva. Aan het eind van elk jaar wordt de balans opgemaakt. “Dan wordt het geheel bekeken en worden verwijtbare en niet-verwijtbare stremmingen en de manier waarop Arriva tot oplossingen komt gewogen.”

Ook na de zomervakantie blijft Arriva minder treinen en bussen rijden in Limburg. Normaal gesproken vervalt de zomerdienstregeling na de vakantie en keert de oorspronkelijke dienstregeling terug. Arriva kan de dienstregeling echter niet opschalen vanwege het dringende personeelstekort. Op het moment is er simpelweg te weinig personeel beschikbaar om ziekte of andere uitval op te vangen.

Wervingsacties

Het tekort aan personeel is een nasleep van Covid-19. Het ziekteverzuim is dubbel zo hoog en de pandemie zorgde ook voor uitstel van opleiding- en examenmogelijkheden. De huidige afgeschaalde dienstregeling blijft in ieder geval tot 5 november van kracht.

De Provincie volgt nauwlettend de inspanningen van Arriva op het gebied van werving van personeel. Eerder dit jaar heeft Arriva wervingsactiviteiten voor nieuw personeel aanzienlijk uitgebreid. Dit uit zich in een zichtbare uitgebreide wervingscampagne. Ook treft Arriva maatregelen om het huidige personeel te behouden.

“De opleiding tot treinmachinist stelt omwille van de veiligheid forse eisen aan potentiële werknemers. Veruit het overgrote deel van de kandidaten die als machinist solliciteren, krijgt geen toegang tot de opleiding of haalt uiteindelijk uiteindelijk de opleiding niet”, schrijft Van Gaans-Gijbels. Daarnaast wordt de situatie nog complexer omdat nieuw opgeleid personeel in de huidige arbeidsmarkt sneller wisselt van vervoerder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Sander van Vliet

1 reactie op “Arriva ontvangt minder geld en mogelijk boete voor ‘verwijtbare rituitval’”

Kees Boer|29.08.22|23:01

Dat zou ik treurig vinden dat de Arriva een boete krijgt hoe vaak valt er bij de NS geen trein uit daaromtrent een boete wordt met geen woord over gerept ; een mag niet over de schutting kijken ander mag een hele boomgaard leegroven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.