Trein Qbuzz MerwedeLingeLijn
Stadsvervoer ook geraakt

Eerste stakingsdag streekvervoer: geen regionale bussen en treinen in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland

Trein Qbuzz MerwedeLingeLijn rijdt tijdens de staking wel. Foto: ProMedia

De streekvervoerders leggen vandaag in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland het werk neer. De acties zijn een vervolg op eerdere stakingen voor de zomervakantie. Het personeel hoopt een betere cao af te dwingen.

Op woensdag, donderdag en vrijdag staken de openbaarvervoerbedrijven ook in andere provincies. Op woensdag 7 september is Noord-Holland en Utrecht aan de beurt. Op donderdag 8 september staken de werknemers in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Al deze acties zijn een aanloop naar de landelijke staking op vrijdag 16 september. Bij de landelijke staking is de bedoeling dat alle streekbussen en regionale treinen niet rijden.

De estafettestakingen van FNV streekvervoer zijn al langer aan de gang. Voor de zomer legde medewerkers regionaal vaker hun werk neer voor een betere cao. De buschauffeurs en treinmachinisten en -conducteurs willen onder meer dat er personeel bijkomt zodat de werkdruk omlaag kan. Daarvoor moeten banen in het streekvervoer aantrekkelijker worden gemaakt met onder meer hoge lonen en meer vaste contracten.

Qbuzz adviseert reizigers alternatief vervoer te zoeken tijdens de stakingsdagen. Daarnaast meldt de vervoerder dat de staking geen invloed heeft op de trein op de MerwedeLingelijn.

Stadsvervoer HTM en RET

In principe valt het stadsvervoer in Rotterdam en Den Haag niet onder de staking. Toch laat RET weten dat een deel van de buschauffeurs van de Rotterdamse stadsvervoerder wel onder de cao voor het streekvervoer valt en dus kan kiezen om aan de staking mee te doen. Het bedrijf waarschuwt dan ook voor een ernstig verstoorde busdienstregeling. Trams en metro’s rijden wel allemaal.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.