Geen ruimte

Bezwaar tegen FlixBus-halte Amsterdam CS IJzijde

FlixBus in Venetië. Foto: Pixabay/Konrad Krajewski

FlixBus wil naast een halte in Sloterdijk ook stoppen bij Amsterdam Centraal. De huidige concessiehouders tekenen bezwaar aan. Volgens GVB, EBS en Connexxion is er geen ruimte voor haltering bij Amsterdam CS IJzijde. 

“GVB plant de lijnen op het busstation in de ochtendspits op basis van beschikbare haltes en de dienstregeling,”, staat in een bestuurlijk document van de Vervoerregio Amsterdam. “De meeste lijnen rijden in die periode zes keer of vaker per uur. Een halte die dan bezet wordt gehouden door een FlixBus is voor GVB op dat moment niet bruikbaar.”

Daarnaast stelt GVB dat in de toekomst de ruimte bij het busstation van Amsterdam Centraal nog beter benut moet worden door de komst van elektrische bussen. “Deze bussen gaan de haltes gedurende de dag voor langere tijd gebruiken om op te laden. Haltering door FlixBus op die locatie zal dan ook een onevenredige afbruik doen aan de exploitatie van de concessie”, zo laat het Amsterdamse vervoersbedrijf weten.

FlixBus is oneens met de bezwaren. Arthur Kamminga, adviseur marktordening van Flixbus, zegt dat het wel degelijk mogelijk is voor FlixBus om kortstondig te halteren aan de IJzijde Amsterdam Centraal.

De Vervoerregio Amsterdam verwacht dat FlixBus een gerechtelijke procedure gaat starten. “Hierop is geanticipeerd met de uitgebreide zienswijze ronde, bij de concessiehouders en FlixBus, en zorgvuldige motivering in het besluit waarom de halte bij Amsterdam CS IJzijde absoluut niet tot de mogelijkheden behoort”, meldt de Vervoerregio Amsterdam.

Amsterdam Sloterdijk

De haltering van de FlixBus moet worden goedgekeurd door middel van een ontheffing, aangezien FlixBus niet de concessiehouder is in Amsterdam. Een ontheffing kan geweigerd worden als deze een zodanige gelijkenis toont met het openbaar vervoer waarvoor de concessie is verleend, dat daarmee onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de exploitatie van deze concessie.

De ontheffing bij Station Sloterdijk wordt wel verlengd. Op die plek rijdt de FlixBus sinds 2015 via Groningen, Bremen en Hamburg naar Berlijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.