vrijwilligers

Buurtbusdienst tussen Boekel en Veghel officieel in gebruik genomen

Wethouder Henri Willems (rechts) en chauffeur Jan Verbruggen bij de opening van buurtbuslijn 256. Foto: Arriva

Op initiatief van de Boekelse gemeenschap blijft lijn 256 tussen Boekel en Veghel rijden. Vanaf vandaag besturen vrijwilligers de buurtbus. De bus wordt voor in ieder geval twee jaar gefinancierd door Arriva. Het is een samenwerking tussen de nieuwe Boekelse buurtbusvereniging en vervoersbedrijf Arriva die namens de Provincie Noord-Brabant het openbaar vervoer in deze regio verzorgt.

Vanochtend om 7.00 uur knipte mobiliteitswethouder Henri Willems een lintje door waarmee hij de start van lijn 256 markeerde. Hij was daarmee de eerste reiziger van deze nieuwe buurtbuslijn. “Mooi dat we in onze gemeente zoveel enthousiaste vrijwilligers bereid vinden om elkaar op deze manier te helpen mobiel te blijven,” aldus de wethouder. “We zijn wel wat gewend in Boekel als het gaat om saamhorigheid natuurlijk, maar ik blijf het toch steeds weer bijzonder vinden hoe we elkaar ondersteunen. Dat mogen we niet vergeten, dus ik sta er hier vandaag graag even bij stil op dit vroege uur.”

Scholierenlijn

De voormalige reguliere buslijn van Boekel naar Veghel werd begin dit jaar uit de dienstregeling gehaald vanwege te lage reizigersaantallen. Wel rijden er nog Schoolliners in de ochtend en middagspits om voornamelijk scholieren naar school te brengen en weer terug. Reizigers die buiten de spits toch met het OV van Venhorst en Boekel naar Veghel wilden reizen, kunnen gebruikmaken van de knooppunttaxi. Ook aansluitingen naar Uden en Eindhoven/Helmond rijden nog.

Vrijwilligers

“Vanuit de hechte Boekelse gemeenschap kwam echter de vraag of er een buurtbusdienst kon worden opgestart. En dat is echt uitzonderlijk tegenwoordig, omdat het vinden van vrijwilligers en bestuursleden niet altijd makkelijk is,” weet Dieter Klein Nagelvoort, ontwikkelmanager van Arriva in Brabant. “Een initiatief dus waar we graag aan meewerken, want een buurtbus is een prachtige oplossing voor een situatie zoals hier in Boekel.”

Arriva financiert

De komende twee jaar financiert Arriva deze buurtbuslijn uit haar ontwikkelbudget om te kijken of deze route als buurtbusdienst wel bestaansrecht heeft. “Daarvoor moet er minstens 600 keer per maand gebruik van gemaakt worden,” aldus Klein Nagelvoort. “Dat komt neer op gemiddeld één passagier per rit. Een minimum, omdat het rondrijden met lege busjes niet alleen onrendabel is maar ook voor de vrijwillige chauffeur niet echt motiverend is.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.