Emissievrij OV

Arriva breidt vloot Noord-Brabant uit met 64 nieuwe elektrische VDL-bussen

Willem van der Leegte (rechts), president-directeur VDL Groep en Jan Pieter Been (links), regiodirecteur Arriva staan voor de nieuwe VDL Citea-bus. Foto: VDL

In de concessie Noord-Brabant Oost breidt Arriva zijn vloot uit met 64 nieuwe elektrische bussen van VDL Bus & Coach. Arriva speelt hiermee in op de door provincie Noord-Brabant gestelde doelstelling van een emissievrij openbaar vervoer in 2030.

”Met deze uitbreiding van onze busvloot zetten we een belangrijke stap in onze zero emissie-ambities”, legt Jan Pieter Been, regiodirecteur van Arriva Zuid uit. “Als één van de grootste OV-vervoerders van Nederland hebben we een naam hoog te houden. We moeten vooroplopen. Voor onze reizigers, onze chauffeurs en onze opdrachtgevers. Daarom hebben we onszelf ten doel gesteld om al in 2027 volledig CO2-neutraal te werken. Dat doen we voor negentig procent door de Zero Emissie-transitie en de laatste tien procent door te compenseren. Zo hebben we ter compensatie onlangs een bos aangeplant tussen Boxtel en Vught.”

1 op de 4 elektrisch

“Deze 64 bussen zijn weer een flinke stap in de provinciale ambitie dat het openbaar vervoer in 2030 geheel emissievrij is”, zegt gedeputeerde Suzanne Otters-Bruijen. “Minder uitstoot van schadelijke stoffen is goed voor Brabant en haar inwoners. Zoals het er nu naar uitziet is eind 2023 al één op de vier bussen elektrisch en dat is goed nieuws.”

Alle 64 nieuwe voertuigen voor Arriva zijn voorzien van een zowel links als rechts geplaatste CCS Combo 2-laadaansluiting voor optimale laadflexibiliteit op depotlocaties. Ook bevatten de bussen ISO ePM1-filters in het passagierscompartiment inclusief virusfilter, wat beschermt tegen bacteriën. Daarnaast hebben de voertuigen camera monitoring systemen in plaats van conventionele spiegels, zijn ze volledig emissievrij en uitgerust met het innovatieve klimaatsysteem. Ook zijn ze voorzien van een AVAS-systeem, wat zorgt voor optimale veiligheid voor medeweggebruikers. De ergonomische chauffeursomgeving is in iedere bus ingericht om de chauffeur maximaal te ondersteunen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.