Streekvervoer

Streep door FNV-staking doordat vakbonden cao-onderdelingen starten

Busstation Heerlen naar ontwerp van kunstenaar Michel Huisman. Foto: Flickr/Nanda Sluijsmans.

De vakbonden FNV en CNV Vakmensen starten in december met de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 13.000 werknemers in het openbaar vervoer. Met de start van de onderhandelingen gaat voorlopig een streep door de geplande stakingen van FNV in het streekvervoer.

“We dringen hier al langere tijd op aan”, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. “We willen graag zo snel mogelijk starten, de cao loopt namelijk eind dit jaar al af. En er zijn genoeg problemen die we met elkaar moeten zien op te lossen.”

Toekomstige staking

Onlangs kondigde FNV juist nieuwe stakingen aan in het streekvervoer. Deze zijn met de start van de onderhandelingen voorlopig opgeschort. De vakbonden kunnen in principe pas weer staken als ze uitonderhandeld zijn over de cao. “We hebben na de driedaagse actie een brief aan de werkgevers gestuurd”, laat FNV-onderhandelaar Marijn van der Gaag weten. “Daarin hebben we aangegeven dat de geplande acties opgeschort worden tot en met 11 december. De werkgevers kregen tot die datum de tijd om te reageren.”

“De werkgevers hebben aan onze oproep gehoor gegeven. Ze hebben ons uitgenodigd om samen met collega-vakbond CNV te onderhandelen.” Volgens FNV hebben de werkgevers toegezegd dat ze concrete en volledige voorstellen meenemen naar de eerste onderhandelingsronde.

FNV blaast de geplande stakingen niet definitief af. “We maken ruimte voor de onderhandelingen en schuiven de stakingen op. De geplande actiedagen van 12 tot en met 15 december 2022 verschuiven naar 17 tot en met 20 januari 2023. Mocht blijken dat de voorstellen vanuit werkgevers niet aanvaardbaar zijn voor onze leden, dan vervolgen we onverkort het geplande actietraject. Ik hoop niet dat acties nodig zijn. We willen allemaal dat het de goede kant op gaat.”

Werkdruk en ziekteverzuim

“We willen niet dat de werkgevers met losse items gaan strooien en de onderhandelingen vertragen. We willen een definitieve onderhandelingsbrief en wij moeten echt het gevoel hebben dat er oplossingen op tafel komen voor de werkdruk en het ziekteverzuim.” Volgens Van der Gaag is gebleken dat de actiebereidheid onder de FNV-leden hoog is. “Het aantal uniek stakers over het gehele actietraject lag bij ons op 4.094.” Het totaal aantal FNV-leden in streekvervoer ligt op 6.000.

CNV Vakmensen is blij dat er door de nieuwe cao-onderhandelingen een einde komt aan de onrust in het openbaar vervoer. “We kunnen ons nu echt met elkaar gaan focussen op de nieuwe cao”, zegt Chikhi. In de nieuwe cao wil CNV vooral aandacht voor een betere ouderenregeling en de hoge werkdruk in het openbaar vervoer. Uit een enquête van de bond blijkt dat maar liefst drie op de vier werknemers lijdt onder de hoge werkdruk. Ook wil de vakbond een stevige loonsverhoging vanwege de hoge inflatie.

CNV Vakmensen stuurt eind deze maand de definitieve voorstellenbrief naar de werkgevers (verenigd in de VWOV). Er zijn drie onderhandelingsdata gepland: 9 december, 16 december en 10 januari. De huidige cao loopt nog tot eind dit jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.