Noord-Holland

Half miljoen subsidie om bushaltes toegankelijk te maken

Bushalte Vijfhuizen R-net lijn 300 is toegankelijk. Foto: Wikipedia/Michael.

De provincie Noord-Holland vindt dat iedereen gebruik moet kunnen maken van de bus en stelt daarom een half miljoen euro subsidie beschikbaar om bushaltes toegankelijk te maken voor reizigers met een beperking. Gemeenten kunnen in februari en maart subsidie aanvragen.

Met het beschikbare bedrag kunnen ongeveer 25 haltes in regio’s waar de provincie het busvervoer verzorgt (Noord-Holland Noord, Haarlem-IJmond en Gooi- en Vechtstreek) volledig toegankelijk worden gemaakt. De subsidie is ook te gebruiken voor kleinere aanpassingen. Denk aan het op hoogte brengen van de halte voor een gemakkelijke instap, ribbeltegels leggen voor blinden en slechtzienden of ervoor zorgen dat de halte breed genoeg is om met een rolstoel in en uit de bus te komen.

De regio’s tellen samen ongeveer 3.000 haltes, waarvan op dit moment ongeveer de helft toegankelijk is voor mensen met een beperking. In 2021 heeft de provincie al twee miljoen euro beschikbaar gesteld om haltes aan te passen in andere regio’s.

Toegankelijk openbaar vervoer

Op 7 november is het landelijke Bestuursakkoord Toegankelijkheid openbaar vervoer door alle betrokken partijen ondertekend. De provincie maakt nu een uitvoeringsplan om aan te geven welke maatregelen nodig zijn om de toegankelijkheid van het openbaar vervoer te verbeteren in de drie genoemde regio’s.

Alle haltes zijn geregistreerd in het Centraal Halte Bestand. Komend jaar wordt dit bestand geactualiseerd. Zo zien reizigers met een beperking bij het plannen van hun reis of zij van de betreffende halte gebruik kunnen maken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: Provincie Noord-Holland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.