Bodycam veiligheidspersoneel openbaar vervoer
Veiligheid

Qbuzz voorziet veiligheidsmedewerkers van bodycams

Foto ter illustratie Foto: Shutterstock/ John Gomez

Veiligheidsmedewerkers van Qbuzz in de vervoersgebieden Drechtsteden, Molenlanden, Gorinchem en Utrecht (Qbuzz rijdt daar onder de naam U-OV) dragen sinds dinsdag 9 mei een bodycam. Hiermee kunnen ze beelden maken van bedreigende of gevaarlijke situaties.

Uit verschillende pilots blijkt dat de meeste mensen hun gedrag aanpassen als zij gefilmd worden. Ze voelen zich geremd en dat zorgt voor een de-escalerende werking. Het vergroot het gevoel van veiligheid onder personeel en helpt het voorkomen van mogelijke incidenten, zo meldt Qbuzz.

Strikte regels

De BOA’s en stewards die de bodycam bij zich hebben, activeren deze vanuit de stand-by modus in situaties die dreigen te escaleren. Voordat ze de camera aanzetten moeten ze een waarschuwing geven. Voor het bewaren en bekijken van de opgenomen beelden gelden strenge regels. Zo moeten onder andere opnames na 28 dagen vernietigd worden.

De camera van de bodycam staat standaard op stand-by. In deze stand neemt de camera wel beeld en geluid op, maar deze worden niet opgeslagen. Als er niks aan de hand is, worden deze beelden in de stand-by-stand telkens overschreven.

Blinde plekken

Bodycams spelen in op de ontbrekende factor in het huidige cameratoezicht. Niet alle plekken in het openbaar vervoer zijn voorzien van camera’s. Denk aan de zogenaamde ‘blinde plekken’ op stations en aan de belemmering van zichtlijnen door obstakels of personen. De bodycams kunnen een belangrijke rol spelen in waarheidsvinding en de bewijslast bij incidenten, aldus Qbuzz.

Lees ook: 

Auteur: Merijn van Merrienboer

Merijn van Merrienboer is de vaste redacteur van OVPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Qbuzz voorziet veiligheidsmedewerkers van bodycams | OVPro.nl
Bodycam veiligheidspersoneel openbaar vervoer
Veiligheid

Qbuzz voorziet veiligheidsmedewerkers van bodycams

Foto ter illustratie Foto: Shutterstock/ John Gomez

Veiligheidsmedewerkers van Qbuzz in de vervoersgebieden Drechtsteden, Molenlanden, Gorinchem en Utrecht (Qbuzz rijdt daar onder de naam U-OV) dragen sinds dinsdag 9 mei een bodycam. Hiermee kunnen ze beelden maken van bedreigende of gevaarlijke situaties.

Uit verschillende pilots blijkt dat de meeste mensen hun gedrag aanpassen als zij gefilmd worden. Ze voelen zich geremd en dat zorgt voor een de-escalerende werking. Het vergroot het gevoel van veiligheid onder personeel en helpt het voorkomen van mogelijke incidenten, zo meldt Qbuzz.

Strikte regels

De BOA’s en stewards die de bodycam bij zich hebben, activeren deze vanuit de stand-by modus in situaties die dreigen te escaleren. Voordat ze de camera aanzetten moeten ze een waarschuwing geven. Voor het bewaren en bekijken van de opgenomen beelden gelden strenge regels. Zo moeten onder andere opnames na 28 dagen vernietigd worden.

De camera van de bodycam staat standaard op stand-by. In deze stand neemt de camera wel beeld en geluid op, maar deze worden niet opgeslagen. Als er niks aan de hand is, worden deze beelden in de stand-by-stand telkens overschreven.

Blinde plekken

Bodycams spelen in op de ontbrekende factor in het huidige cameratoezicht. Niet alle plekken in het openbaar vervoer zijn voorzien van camera’s. Denk aan de zogenaamde ‘blinde plekken’ op stations en aan de belemmering van zichtlijnen door obstakels of personen. De bodycams kunnen een belangrijke rol spelen in waarheidsvinding en de bewijslast bij incidenten, aldus Qbuzz.

Lees ook: 

Auteur: Merijn van Merrienboer

Merijn van Merrienboer is de vaste redacteur van OVPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.