Plattegrond van vrije busbaan tussen Leiden en Katwijk. Foto: Provincie Zuid-Holland
Busbaan

Boskalis wint aanbesteding R-net corridor Leiden-Katwijk-Noordwijk

Plattegrond van vrije busbaan tussen Leiden en Katwijk. Foto: Provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland heeft Boskalis Nederland gekozen als aannemer voor het bouwteam van de R-net corridor Leiden-Katwijk-Noordwijk. Zij mogen de (deels) vrijliggende busbaan die langs de N206, tussen Valkenburg-Oost en de Zeeweg in Katwijk, komt. Deze busbaan moet zorgen voor betere doorstroming op het traject. 

Om te zorgen dat inwoners van Leiden en Katwijk vanaf midden 2025 snel en comfortabel met het openbaar vervoer kunnen reizen, werken de provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk samen aan de doorontwikkeling van de R-net corridor. Daarvoor moet een busbaan worden aangelegd.

Op dit moment rijden in de spits elke vijf minuten bussen op het traject over de N206. Een aparte busbaan zorgt ervoor dat de bus beter doorrijdt. Ook het overige verkeer profiteert van een aparte busbaan aangezien er meer ruimte op de autoweg komt.

Ontwerp

Uit de aanbestedingsprocedure is Boskalis Nederland als winnaar van vier inzendingen uit de bus gekomen. Het bedrijf is voor de bouwteamfase van het project verantwoordelijk. In deze fase gaat de aannemer met de opdrachtgever (provincie Zuid-Holland) om tafel om de ontwerpen definitief te maken. Binnen het project vallen onder meer de bouw van drie haltes, de aanleg van een groenzone in de Duinvallei, bouw van een fietstunnel onder de N206 ter hoogte van de N441 en de bouw van een geluidsscherm bij Tranendal.

Planning werkzaamheden

De bouwteamfase start in juni dit jaar. Tot het einde van 2023 worden de plannen voor de busbaan verder uitgewerkt en wordt de aanlegfase voorbereid, dat gebeurt onder leiding van Boskalis. Vanaf het tweede kwartaal van 2024 wordt gestart met de aanleg van de busbaan. Naar verwachting is de busbaan in het tweede kwartaal van 2025 gereed.

Lees ook: 

Auteur: Merijn van Merrienboer

Merijn van Merrienboer is de vaste redacteur van OVPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Boskalis wint aanbesteding R-net corridor Leiden-Katwijk-Noordwijk | OVPro.nl