RandstadRail, lijn 3, Den Haag

‘Snellere opvolging treinen RandstadRail door beter seinsysteem’

Een beter seinsysteem kan ervoor zorgen dat de treinen van RandstadRail elkaar sneller kunnen opvolgen. Daarnaast kunnen de perrons langer worden gemaakt, zodat er met grotere eenheden kan worden gereden. Dat zegt Rikus Spithorst van Maatschappij Voor Beter OV. Doordat de railverbinding dagelijks 30.000 passagiers vervoert, komt het regelmatig voor dat treinstellen uitpuilen. Een ander seinsysteem kan hier volgens Spithorst uitkomst bieden.

Lees hieronder zijn column.

COLUMN – De vervoerders, ambtenaren en politieke kopstukken tonen zich tevreden over RandstadRail, in het bijzonder over de verbinding tussen Den Haag en Rotterdam. Natuurlijk, een moderne, snelle en frequente lightrail tussen die steden is beter dan een laagfrequente treinverbinding die versleten, haveloze stationnetjes aandoet. Maar er vallen naar mijn mening ook wel wat kritische kanttekeningen te plaatsen.

Om te beginnen is er veel ongemak doordat veel meer reizigers dan was verwacht van de railverbinding tussen Den Haag en Rotterdam gebruikmaken. De railverbinding telt dagelijks 30.000 passagiers. Dit heeft tot gevolg dat de treinstellen uitpuilen. Niemand wil als haringen in een ton worden vervoerd, maar de oplossing is niet snel voorhanden. Vaker gaan rijden kan niet zomaar: daarvoor moet eerst de beveiliging worden aangepast zodat de voertuigen elkaar sneller kunnen opvolgen.

Snellere opvolging

Ik heb het al vaker gezegd: openbaar vervoer moet veel flexibeler zijn dan nu het geval is. Het moet sneller kunnen inspelen op ontwikkelingen die men al dan niet had zien aankomen. Dat geldt dus ook voor RandstadRail. Een beter seinsysteem maakt dat de treinen elkaar sneller kunnen opvolgen. De perrons kunnen langer, zodat met grotere eenheden kan worden gereden. Alleen op het ondergrondse station Blijdorp is dat een probleem, maar dan kun je tijdens het halteren het achterste rijtuig met dichte deuren in de tunnel laten staan, dat komt bij andere metrosystemen ook wel voor.

Qua stations en bushaltes is dezelfde fout gemaakt als bij de Zuidtangent bij Amsterdam. Architectonisch best leuk, maar qua comfort bedroevend. Veel te weinig beschutting tegen wind en regen, onvoldoende zitgelegenheid. En niets te beleven.

Lightrail

En er wordt met twee maten gemeten. In de oorspronkelijke plannen zouden zowel de oude Hofpleinlijn als de nieuw aan te leggen ZORO-lijn tussen Zoetermeer en Rotterdam worden uitgevoerd als lightrail. Dat is met de Hofpleinlijn wel gebeurd, maar de ZORO-lijn is een doodgewone busverbinding over een eigen tracé. En niet tot Rotterdam: reizigers moeten in Rodenrijs overstappen op de RandstadRail. De ideale manier om klanten weg te jagen.

En dat is nog tot daar aan toe, het tracé loopt tussen Zoetermeer en Rodenrijs door een ‘buitengebied’ van kassen en weilanden. Vanaf veel haltes is het een eind lopen naar de bewoonde wereld. Neem de halte Anthuriumlaan. Naar de woonwijk van Berkel is het lopen langs bosschages en weide. In loopafstand zal het nog in ‘plaatjes’ passen, maar hebben beleidsmakers hier zelf al eens de bus genomen? Voor reizigers langs het oude tracé van bus 170 is de afstand echt te groot.

Bereikbaarheid haltes

Een hindernis is ook de hsl. Vanuit Bergschenhoek kijk je op de busbaan, maar je moet een eind lopen om een halte te bereiken. En gek genoeg is nog niet bij alle loopbruggen over de hsl een halte.

En daar komt een ander stokpaardje van mij om de hoek kijken. OV en ruimtelijke ordening moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Dat is hier dus niet het geval. Het is een slechte zaak dat de politiek bepaalt waar ‘hoogwaardig OV’ moet lopen en dan een traject bepaalt waarbij men alleen kijkt naar de politieke haalbaarheid van een route tussen vertrek en aankomst, maar geen rekening houdt met het tussenliggende gebied. Met als gevolg dat reizigers afhaken.

Buslijn

Die ZORO-bus staat bepaald niet bol van de reizigers, zo begrijp ik van gebruikers en inwoners van de regio. Als die bus de voorbode moet zijn voor een tram, dan heeft deze inpassing van de lijn die zaak niet geholpen. Door politieke besluiten is de buslijn nu waarschijnlijk het zorgenkindje in het project RandstadRail.

En andersom gaat het ook mis. Hele stukken van de voormalige Hofpleinlijn liggen nogal excentrisch ten opzichte van de woonbebouwing. Zorg dat je aan beide zijden van die lijn woningen bouwt. Beter qua ruimtegebruik, aantrekkelijker voor de lijn. Maar nee hoor, Berkel en Rodenrijs verkiest het handhaven van haveloze industrieterreinen pal langs de lijn boven een mooie opruim- en nieuwbouwoperatie. Nu liggen nieuwe wijken weer te ver van de stations. Dat is een slechte zaak.

Rikus-Spithorst-Maatschappij-Voor-Beter-OV-

Rikus Spithorst, voorzitter van de Maatschappij voor Beter OV

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “‘Snellere opvolging treinen RandstadRail door beter seinsysteem’”

MetroRET|15.04.14|12:15

Er zijn ook te weinig voertuigen om dit voor handen te hebben.

Momenteel zijn er 20 van de in totaal 22 rijtuigen nodig voor de exploitatie van Lijn E.

In de spits zijn ze zelfs alle 22 nodig, vanwege andere rijtijden en hierdoor tegenvallende keertijden rond Slinge.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.