Centraal Station, Den Haag

‘Schadevergoeding voor leugenachtig afbeelden van OV-personeel’

OV-medewerkers die op internet via selectief gekozen beelden worden weggezet als tactloze lomperiken, zouden een schadevergoeding moeten krijgen. Niet alleen van de filmer, maar ook van de website waar het filmpje op verschijnt. Dat vindt Rikus Spithorst van Maatschappij voor Beter OV, die in de column hieronder getergd OV-personeel een hart onder de riem steekt.

COLUMN – Op provocatiewebsite GeenStijl werd een filmpje vertoond, dat is opgenomen op het Centraal Station van Den Haag. Een jongeman speelt op de NS-piano prachtige muziek, en opeens komen twee stationsbeambten aanlopen, die hem sommeren, daar onmiddellijk mee op te houden, en vervolgens de klep van de piano dichtdoen en er een slot op zetten. Zo te zien buitengewoon horkerig gedrag. Maar… Oordeel niet te snel.

Vertekend beeld

Navraag bij de NS wees uit, dat de meneer al eerder was verzocht om op te houden met spelen. Dat plaatst de norse reactie in een ander daglicht. Kortom, slechts de helft van het voorval was op GeenStijl te zien, waardoor een vertekend beeld van het gedrag van de NS’ers ontstond.

Overigens, de argumentatie om de muziek te moeten stoppen, was wel erg sneu. Er waren veel vertragingen op het spoor, en door het pianospel zouden de omroepberichten slecht verstaanbaar zijn. Een buitengewoon jammerlijk argument: juist bij vertraging kan mooie muziek het wachten wat veraangenamen. Kortom, daar is ‘ie weer: de knulligheid waar het OV vaak flink onder te lijden heeft. Maar dat terzijde.

Lomperiken

Wat ik wil zeggen, is dat ik grote moeite heb met het feit, dat OV-medewerkers door het filmen en vertonen van halve waarheden in hun hemd worden gezet. Worden afgeschilderd als tactloze lomperiken. Terwijl dat dus niet altijd terecht is.

Ben ik dan voorstander van een algeheel verbod op het maken van filmopnames van zich misdragend OV-personeel? Nee. Om te beginnen valt zo’n verbod dus niet te handhaven, aangezien zo’n beetje iedereen tegenwoordig een smartphone op zak heeft, waar heel behoorlijke filmbeelden mee kunnen worden gemaakt. Maar vooral: ik vind het prima dat écht wangedrag van OV-personeel wél wordt vastgelegd. Zoals een filmpje van de Amsterdamse metro, waar op een station toezichthouders grof, buitensporig en onnodig geweld gebruikten tegen een reiziger en een omstander.

Schadevergoeding

Dus nee, het formeel bestaande film- en fotografieverbod valt niet te verdedigen. Maar frank en vrij allerlei uit z’n verband gerukt filmmateriaal op internet verspreiden? Nee, dat is niet in de haak. Wanneer tot het bot getergd OV-personeel ten onrechte wordt afgeschilderd als een stel idioten met losse handjes, dient de verspreider van dat soort leugenachtige impressies een ruimhartige schadevergoeding te betalen.

En met “verspreider” bedoel ik niet alleen de maker van zo’n filmpje, maar ook websites als GeenStijl, die immers hun verdienmodel mede hebben gebaseerd op het belachelijk maken van mensen die dat niet hebben verdiend. Om te beginnen lijkt een bedrag van 5000 euro voor die twee NS’ers op Den Haag Centraal mij alleszins redelijk. Ik hoop dat de NS en alle andere vervoerbedrijven de belangen van hun medewerkers ook in dit opzicht stevig zullen verdedigen!

Rikus-Spithorst-Maatschappij-Voor-Beter-OV-

Rikus Spithorst, voorzitter van Maatschappij Voor Beter OV

Auteur: Steven Don

2 reacties op “‘Schadevergoeding voor leugenachtig afbeelden van OV-personeel’”

Anders Floor|23.06.15|17:59

Wat je voorstelt is Noord-Koreaanse censuur, Rikus. Je mist immers ALTIJD context, hoe lang je ook filmt of hoe veel je ook beschrijft.

Bovendien snap ik je ophef over dit filmpje niet. Al was ie vier keer gevraagd te stoppen, als je niet wil dat mensen piano spelen moet je dat ding daar niet neerzetten. Als ie er nou geen hout van kon was het een ander verhaal geweest, maar het zo afkappen was gewoon lomp en daar is niks leugenachtigs aan.

Beno Doedens|27.08.15|12:28

NS heeft die piano’s er zelf neergezet nadat een soort proef in de stationshal van Groningen een groot succes was. De nu door NS geplaatste piano’s kwamen om een of andere onduidelijke reden niet in de hal (in Groningen ging het verhaal dat de naastliggende kantoren er te veel last van zouden hebben) maar op het perron. En als dat ook te lastig wordt, komen dus horkerige NS medewerkers op botte wijze het spel onderbreken. Waarom zet je er dan een piano neer vraag ik me dan af.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Schadevergoeding voor leugenachtig afbeelden van OV-personeel’ | OVPro.nl
Centraal Station, Den Haag

‘Schadevergoeding voor leugenachtig afbeelden van OV-personeel’

OV-medewerkers die op internet via selectief gekozen beelden worden weggezet als tactloze lomperiken, zouden een schadevergoeding moeten krijgen. Niet alleen van de filmer, maar ook van de website waar het filmpje op verschijnt. Dat vindt Rikus Spithorst van Maatschappij voor Beter OV, die in de column hieronder getergd OV-personeel een hart onder de riem steekt.

COLUMN – Op provocatiewebsite GeenStijl werd een filmpje vertoond, dat is opgenomen op het Centraal Station van Den Haag. Een jongeman speelt op de NS-piano prachtige muziek, en opeens komen twee stationsbeambten aanlopen, die hem sommeren, daar onmiddellijk mee op te houden, en vervolgens de klep van de piano dichtdoen en er een slot op zetten. Zo te zien buitengewoon horkerig gedrag. Maar… Oordeel niet te snel.

Vertekend beeld

Navraag bij de NS wees uit, dat de meneer al eerder was verzocht om op te houden met spelen. Dat plaatst de norse reactie in een ander daglicht. Kortom, slechts de helft van het voorval was op GeenStijl te zien, waardoor een vertekend beeld van het gedrag van de NS’ers ontstond.

Overigens, de argumentatie om de muziek te moeten stoppen, was wel erg sneu. Er waren veel vertragingen op het spoor, en door het pianospel zouden de omroepberichten slecht verstaanbaar zijn. Een buitengewoon jammerlijk argument: juist bij vertraging kan mooie muziek het wachten wat veraangenamen. Kortom, daar is ‘ie weer: de knulligheid waar het OV vaak flink onder te lijden heeft. Maar dat terzijde.

Lomperiken

Wat ik wil zeggen, is dat ik grote moeite heb met het feit, dat OV-medewerkers door het filmen en vertonen van halve waarheden in hun hemd worden gezet. Worden afgeschilderd als tactloze lomperiken. Terwijl dat dus niet altijd terecht is.

Ben ik dan voorstander van een algeheel verbod op het maken van filmopnames van zich misdragend OV-personeel? Nee. Om te beginnen valt zo’n verbod dus niet te handhaven, aangezien zo’n beetje iedereen tegenwoordig een smartphone op zak heeft, waar heel behoorlijke filmbeelden mee kunnen worden gemaakt. Maar vooral: ik vind het prima dat écht wangedrag van OV-personeel wél wordt vastgelegd. Zoals een filmpje van de Amsterdamse metro, waar op een station toezichthouders grof, buitensporig en onnodig geweld gebruikten tegen een reiziger en een omstander.

Schadevergoeding

Dus nee, het formeel bestaande film- en fotografieverbod valt niet te verdedigen. Maar frank en vrij allerlei uit z’n verband gerukt filmmateriaal op internet verspreiden? Nee, dat is niet in de haak. Wanneer tot het bot getergd OV-personeel ten onrechte wordt afgeschilderd als een stel idioten met losse handjes, dient de verspreider van dat soort leugenachtige impressies een ruimhartige schadevergoeding te betalen.

En met “verspreider” bedoel ik niet alleen de maker van zo’n filmpje, maar ook websites als GeenStijl, die immers hun verdienmodel mede hebben gebaseerd op het belachelijk maken van mensen die dat niet hebben verdiend. Om te beginnen lijkt een bedrag van 5000 euro voor die twee NS’ers op Den Haag Centraal mij alleszins redelijk. Ik hoop dat de NS en alle andere vervoerbedrijven de belangen van hun medewerkers ook in dit opzicht stevig zullen verdedigen!

Rikus-Spithorst-Maatschappij-Voor-Beter-OV-

Rikus Spithorst, voorzitter van Maatschappij Voor Beter OV

Auteur: Steven Don

2 reacties op “‘Schadevergoeding voor leugenachtig afbeelden van OV-personeel’”

Anders Floor|23.06.15|17:59

Wat je voorstelt is Noord-Koreaanse censuur, Rikus. Je mist immers ALTIJD context, hoe lang je ook filmt of hoe veel je ook beschrijft.

Bovendien snap ik je ophef over dit filmpje niet. Al was ie vier keer gevraagd te stoppen, als je niet wil dat mensen piano spelen moet je dat ding daar niet neerzetten. Als ie er nou geen hout van kon was het een ander verhaal geweest, maar het zo afkappen was gewoon lomp en daar is niks leugenachtigs aan.

Beno Doedens|27.08.15|12:28

NS heeft die piano’s er zelf neergezet nadat een soort proef in de stationshal van Groningen een groot succes was. De nu door NS geplaatste piano’s kwamen om een of andere onduidelijke reden niet in de hal (in Groningen ging het verhaal dat de naastliggende kantoren er te veel last van zouden hebben) maar op het perron. En als dat ook te lastig wordt, komen dus horkerige NS medewerkers op botte wijze het spel onderbreken. Waarom zet je er dan een piano neer vraag ik me dan af.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.