Mercedes-Benz Citaro van 18 meter

Duitse deelstaten verplichten mondbedekking in OV

In de Duitse deelstaten Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren zijn reizigers verplicht om hun mond en neus te bedekken in het openbaar vervoer. Dit kunnen natuurlijk officiële mondkapjes zijn, maar als reizigers dit niet tot hun beschikking hebben is bijvoorbeeld een sjaal of een stofmasker ook toegestaan. Ook in Luxemburg zijn mondkapjes vanaf maandag verplicht.

Toe nog toe hebben de Nederlandse overheid en het RIVM gezegd dat mondkapjes onnodig zijn. Er werd vorige week opnieuw over gedebatteerd in de Tweede Kamer, maar het RIVM vreest dat het gebruik van mondkapjes juist zorgt voor ‘schijnveiligheid’. Tevens is het instituut bang dat mensen de huidige maatregelen – zoals anderhalve meter afstand houden en thuisblijven bij ziekte – minder goed zullen opvolgen. Daarnaast speelt mee dat Nederland een tekort kent van mondkapjes. De beschikbare spullen worden met name aan de zorgsector beschikbaar gesteld.

Landelijke plicht

Volgens Duitse media heeft de federale Duitse overheid nog niet besloten om mondkapjes in het hele land verplicht wordt. Wel wordt dit op bepaalde openbare plekken sterk aangeraden. in België wordt inmiddels het dragen van mondkapjes ook dringend aangeraden. Bij onze Zuiderburen zal het gebruik van mond- en neusbescherming een grote rol spelen bij het versoepelen van de maatregelen.

Wel heeft de Belgische premier duidelijk gemaakt dat mondmaskers niet zozeer effectief zijn als bescherming voor jezelf als wel voor anderen. Door een masker te dragen, loop je minder risico om mensen in de buurt te beschermen tegen een virus dat je mogelijk zelf meedraagt. Er zijn verschillende landen ter wereld waar mondkapjes al langere tijd gemeengoed zijn, bijvoorbeeld in Oostenrijk en Tsjechië. Vooral in Tsjechië zijn ze erg te spreken over de bijdrage die mondkapjes heeft geleverd aan het beteugelen van de crisis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.