Mondkapje (Afbeelding van Emilian Robert Vicol via Pixabay)

Kabinet vraagt advies over verplichting mondkapjes OV

Mondkapje (Afbeelding van Emilian Robert Vicol via Pixabay)

Het kabinet wil weten of mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht moeten worden. Daarom is de groep deskundigen (OMT) die het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus om raad gevraagd, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Het OMT gaat volgens haar kijken naar de voor- en nadelen van mondkapjes in trein, bus of tram. Verscheidene landen hebben mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht om verspreiding van het virus te voorkomen.

Enige alternatief

Pedro Peters van OV-NL vindt dat het gebruik van mondkapjes in het OV door het kabinet als serieus alternatief overwogen moet worden. “Als je wilt dat er meer mensen weer het openbaar vervoer kunnen gebruiken, dan moet je wel naar die varianten kijken”, aldus Peters tegen Hart van Nederland. “En dan kom je in de buurt van die mondkapjes terecht. Ik weet geen alternatieven.”

Het OV is nu alleen bedoeld voor mensen in cruciale beroepen zoals de zorg. Omdat passagiers 1,5 meter afstand moeten betrachten is de capaciteit beperkt. Meer mensen maken intussen gebruik van het openbaar vervoer. “We zien nu al dat het knelt”, aldus Van Veldhoven. Op Twitter vroeg ze woensdag aan reizigers om echt alleen met het OV te reizen als het niet anders kan.

Te druk

Als het in de trein te druk wordt kan een conducteur de trein stil laten zetten en mensen vragen de trein te verlaten. Dat is volgens de staatssecretaris al gebeurd. Ze benadrukt dat de trein niet gebruikt moet worden voor uitjes.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.