Politie

Coronaspuger opgepakt die vrouwelijke buschauffeurs belaagde

Bron: ProMedia / Thom Mandos

De politie heeft een 16-jarige jongen aangehouden die in de afgelopen tijd buschauffeurs in Amsterdam heeft bespuugd en daarna riep corona te hebben. De jongen koos daarbij steeds vrouwelijke bestuurders uit. Mede na het delen van camerabeelden, kon de verdachte worden gearresteerd.

Het eerste incident gebeurde op 17 maart. De jongen reisde even mee met de bus en ging voor het uitstappen door het lint bij de buschauffeur, zo meldt de politie tegen AT5. Hij negeerde de afscheiding die is bedoeld om te zorgen voor voldoende afstand tussen chauffeur en passagiers en spuugde de vrouw in haar gezicht.

Herkend van camerabeelden

In april vond in Amsterdam West een vergelijkbaar incident plaats. Om de dader te pakken te krijgen, deelde vervoerder GVB de beelden van deze incidenten met de politie en de jongen werd herkend. Sinds 8 mei zit de verdachte vast en volgende week wordt de zaak behandeld door de kinderrechter.

Spuugincidenten worden altijd al hoog opgenomen in de OV-sector. Ook voor de coronacrisis werden verschillende maatregelen genomen om dit aan te pakken, zoals de inzet van spuugkits en de mogelijkheid om een reisverbod op te leggen aan reizigers die zich hieraan schuldig maken. Door de coronacrisis is de impact hiervan nog groter geworden.

Daarom wordt dit hard bestraft. Een man kreeg hiervoor eind maart acht weken cel opgelegd, volgens het Openbaar Ministerie om duidelijk te maken ‘dat dit soort gedrag op geen enkele wijze wordt getolereerd’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.