Roger van Boxtel, president-directeur van NS (foto: NS)

NS-topman voorziet financiële problemen voor NS

Bron: NS

NS-topman Roger van Boxtel voorziet de komende jaren grote financiële problemen voor de Nederlandse Spoorwegen. Door de coronacrisis en het massale thuiswerken is het aantal treinreizigers minimaal en zijn de verliezen groot, zei Van Boxtel donderdagavond in Op1.

De NS rijdt vanaf 2 juni weer grotendeels de reguliere dienstregeling met het maximum aantal treinen, maar met slechts 40 tot 50 procent van de reizigers erin. De NS vervoert normaal 1,3 miljoen reizigers per dag. “We verliezen onwaarschijnlijk veel geld, er komt eigenlijk niets meer binnen terwijl de kosten gewoon doorgaan”, zei Van Boxtel. Hij wil hierover komende dagen met de medezeggenschapsraad en de spoorwegvakbonden praten. “Ik ben er dag en nacht mee bezig.”

Concessieprijzen

Van Boxtel zie dat de eerste paar jaar er slecht uitzien voor de NS. Hij pleitte eerder al voor het opschorten van de concessieprijzen die het bedrijf moet betalen voor het gebruik van het hoofdrailnet. “Maar ik zie inmiddels het bedrijfsmodel helemaal kantelen. Als je almaar blijft uitgeven en niets meer binnenkrijgt zullen we aan tafel moeten met onze aandeelhouder, de minister van Financiën, om hem een kapitaalinjectie te vragen.”

Hij verwacht bovendien een beroep te moeten doen op de werknemers. “Ik ga mijn uiterste best doen alle mensen met een vast contract binnenboord te houden, maar ik ga aan de werknemers ook vragen maximaal flexibel te worden. We moeten samen de crisis door.” De keuze om alleen de zitplaatsen bij het raam beschikbaar te stellen, is ook ingegeven door de keuze om medewerkers te beschermen. Zij lopen door het gangpad en kunnen zo afstand houden. “Je zoekt een evenwicht”, aldus Van Boxtel.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.