Mark Rutte (foto: Rijksoverheid)

Boete van 95 euro voor reizen in OV zonder mondkapje

Reizigers in het openbaar vervoer die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Dat meldde premier Mark Rutte dinsdagavond in een persconferentie over de coronacrisis. De branchevereniging OV-NL geeft aan tevreden te zijn met de duidelijkheid over de regels in het openbaar vervoer voor zowel reizigers als medewerkers.

Het openbaar vervoer rijdt vanaf 1 juni weer met een normale dienstregeling, maar met 40 procent van de capaciteit. Vanaf die dag is het reizen met een mondkapje verplicht in trein, bus en tram. Ook vanaf die datum is het volgens Rutte belangrijk dat alleen het OV nemen als dat noodzakelijk is.

Tijdens de persbijeenkomst werd bekendgemaakt dat de basisscholen op 8 juni mogen de basisscholen weer helemaal open mogen. Op die gaat ook de buitenschoolse opvang (bso) weer helemaal open. Het is volgens Rutte de bedoeling dat leerlingen geen gebruik maken van het OV en lopend of met de fiets naar school gaan. Voor leerlingen die verder weg wonen, wordt schoolvervoer geregeld.

Duidelijkheid

“Naast duidelijkheid voor reizigers en medewerkers is er nu ook duidelijkheid voor kinderen die het OV moeten gebruiken voor noodzakelijk reizen”, zegt voorzitter Pedro Peters van OV-NL in een reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte. “De regels rond toezicht en de handhaving zijn precies zoals door OV-bedrijven bepleit. Zo gaan we het doen, op juridische basis van de Wp2000 (wet personen vervoer 2000). Houden reizigers zich echt niet aan de regels, dan kun je een boete krijgen. Een boete kost 95 euro, zonde van het geld, toch?”

Alle OV-bedrijven in Nederland roepen reizigers op zich aan de regels te houden om een risico op besmetting tot een minimum te beperken. “Hemelvaart staat voor de deur, het wordt mooi weer en veel mensen zijn vrij. Toch vragen we iedereen nog steeds om drukke plekken te vermijden en het openbaar vervoer alleen te gebruiken indien het echt noodzakelijk is. Een uitje naar het strand hoort daar helaas echt nog niet bij”, aldus Peters.

Zorgen

Uit een enquête van OVPro.nl onder zo’n duizend lezers bleek dat nog veel OV-medewerkers zich zorgen maken over de verruiming van de dienstregeling per 1 juni. Ze gaven aan twijfels te hebben over of de  mondkapjesplicht er voldoende voor zal zorgen dat ze hun werkzaamheden goed kunnen uitvoeren en of er voldoende zal worden gehandhaafd. Ook gaf het overgrote deel van de ondervraagden aan te vrezen dat de agressie in het openbaar vervoer zal toenemen als de regels vanaf 1 juni worden versoepeld.

(Bron: ANP/MvG)

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Mondkapjesplicht stelt OV-medewerkers nauwelijks gerust

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

2 reacties op “Boete van 95 euro voor reizen in OV zonder mondkapje”

jan snoeks|20.05.20|16:34

Heb nog wel een leeg strontzakje,(HOND), mag ik hiermee ook over straat?

jan snoeks|20.05.20|16:36

Houdt gewoon je mond heb je ook geen kappie nodig

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.