Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

‘Voldoende ruimte in het OV als iedereen regels opvolgt’

Er is genoeg plek in het openbaar vervoer, zolang iedereen de ‘spelregels’ maar opvolgt. Dat betekent dat het OV voorlopig alleen voor noodzakelijke reizen blijft. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat donderdagmiddag in reactie op vragen van de Tweede Kamer.

Vanaf 1 juni rijden de treinen weer volgens de reguliere dienstregeling. Maximaal 40 procent van de treinstoelen mag gebruikt worden. De Kamer wilde van Van Veldhoven weten hoe zij deze beperkte capaciteit gaat handhaven. “Wij kiezen voor heldere regels: vermijd de spits en reis alleen als het noodzakelijk is.”

Handhaving

Eerder vroeg de PVV of conducteurs ‘koppen moeten tellen’. Dat zou volgens de staatssecretaris te veel handhaving betekenen. Wel houdt Van Veldhoven ‘de vinger aan de pols’, mocht het toch te druk worden. Bussen of treinen die te vol zitten, mogen stoppen en pas weer verder rijden als genoeg mensen zijn uitgestapt.

De Kamer was ook bezorgd over hygiëne en ventilatie in de trein. De staatssecretaris verzekerde dat treinen vaker worden gereinigd en geventileerd. “Schoonmakers besteden bovendien extra aandacht aan plekken die reizigers veel aanraken, zoals deurklinken.”

Exit-strategie

Voorlopig worden reizigers dus gevraagd om het openbaar vervoer te mijden, tenzij de reis noodzakelijk is. Maar reizigersorganisatie vroeg juist om een exit-strategie waarmee het OV de komende tijd kan terugkeren naar een normale situatie. Hier had reizigersorganisatie Rover om gevraagd. “Terwijl Nederland langzaam weer in beweging komt, blijft de OV-reiziger stilstaan. Ook deze mensen hebben een stip op de horizon nodig”, schrijft Rover-directeur Freek Bos aan de Tweede Kamer.

Daarom vraagt Rover het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om criteria die versoepelingen in het OV mogelijk maken. Een van de manieren is door extra capaciteit te realiseren in het openbaar vervoer. Dit kan onder andere door touringcars te gebruiken op OV-lijnen. Dit stelde Busvervoer Nederland eerder al voor, omdat bijna 4.000 touringcars stil staan door de coronamaatregelen.

Bron: ANP/ Inge Jacobs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.