Vouwfiets, reiziger, station

Rover: coronabeperkingen in het OV stapsgewijs opheffen

Vouwfiets, reiziger, station

De OV-sector en reizigersclubs willen dat de coronabeperkingen in trein, bus, tram en metro vanaf 1 juli weer helemaal worden opgeheven. Het ministerie van Infrastructuur heeft advies gevraagd aan het RIVM en Outbreak Management Team onder welke voorwaarden dat veilig mogelijk is. Dat meldt De Telegraaf.

“Recreanten, toeristen en mensen zonder eigen auto willen graag weer met het openbaar vervoer reizen, desnoods met mondkapje. Ook de fiets moet zonder problemen buiten de spits mee in de trein. Ruimte zat”, vindt directeur Freek Bos van reizigersvereniging Rover.

Capaciteit in daluren

De reizigersorganisatie is met het exit-plan ‘Van mijden naar spreiden’ gekomen, waarin het overheid en vervoerders uitdaagt om het OV in de daluren voor 40 procent te vullen. Dat is namelijk lang niet altijd het geval, ook niet voordat de coronacrisis het aantal reizigers minimaliseerde. Vervoerders kunnen reizen in de daluren extra aantrekkelijk maken door korting te bieden op rustige tijdstippen en aan de randen van de spits.

Verder vraagt Rover dat alle coronabeperkingen in het OV middels stapsgewijze versoepelingen worden opgeheven. Als onderdeel daarvan kunnen op termijn ook het fietskaartje en de samenreiskorting in de trein terugkeren. De snelheid van de versoepelingen zouden bepaald moeten worden door de ontwikkelingen in het coronavirus. “Het wordt hoog tijd om ook de OV-reiziger een stip op de horizon te bieden”, aldus Bos.

Noodzakelijke ritten

Voorzitter Pedro Peters van koepel OV-NL gaf deze week al aan dat de sector reizigers weer wil verwelkomen en de brancheorganisatie wil dan ook dat het OV volledig opengaat voor iedereen. “Dat betekent dat de oproep voor alleen noodzakelijke ritten moet verdwijnen net als stoelstickers en verbodslinten. Die zouden vervangen kunnen worden door boodschappen als ’reis verstandig’.”

Exit-plan Rover

Bron: ANP/Inge Jacobs

Lees ook:

‘Niet mijden, maar spreiden in het OV’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Rover: coronabeperkingen in het OV stapsgewijs opheffen”

Rik Spring|17.06.20|19:16

Helemaal mee eens, ik hoop dat ze in Den Haag ook in gaan zien,voor het te laat is.
Want het is voor een aantal facetten zeer belangrijk dat het OV weer optimaal gaat functioneren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.