Sharon Dijksma, wethouder Amsterdam

Wethouder wil meer geld voor Amsterdams openbaar vervoer

Foto: Vervoerregio

Wethouder Sharon Dijksma van Verkeer en Vervoer hoopt dat er snel meer reizigers worden toegelaten in het OV in Amsterdam. Ook gaat ze opnieuw met het Rijk om de tafel om bovenop de al toegezegde 1,5 miljard euro meer geld te vragen om ook volgend jaar het OV te ondersteunen. Dat zei Dijksma vrijdag in het AT5-programma Park Politiek.

De bezetting in het OV mag voorlopig niet hoger dan 40 procent zijn, zodat reizigers genoeg afstand kunnen bewaren. “Voor Amsterdam is het van cruciaal belang dat mensen het OV gebruiken. Als iedereen met de auto gaat, is daar de plek gewoon niet voor.” Het kabinet heeft ook aan het RIVM en het Outbreak Management Team gevraagd of het aantal passagiers kan worden opgevoerd.

Groeiambities

De 1,5 miljard euro noemt Dijksma een ‘fantastisch bedrag’, maar is volgens haar niet voldoende. “Het zal niet voldoende zijn en tekorten bij vervoerders met zich meebrengen in een tijd waarin ze eigenlijk al te weinig geld hadden voor alle groeiambities, die er met name in de grote vier steden wel zijn.”

Hoewel de bezettingsgraad in het openbaar vervoer gemiddeld de maximale 40 procent nog niet heeft bereikt, zet het sinds juni op te merken herstel van de reizigersaantallen wel door. Op het hoogtepunt van de coronacrisis daalde het aantal dagelijkse passagiers naar ongeveer 10 procent van het reguliere aantal. Vanaf juni is sprake van een stijging en vorige week was het aantal instappers ongeveer 67 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Bron: ANP/IJ

Is er door de coronacrisis nog wel geld beschikbaar voor investeringen in het openbaar vervoer? Op welke potjes kan nog een beroep worden gedaan? Praat mee tijdens het gratis OV Congres op 30 juni en 1 juli. 

OV-congres-2020-juni-juli_468x60

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.