Reiziger met mondkapje (foto: iStock / torwa)

OV vanaf 1 juli ook voor niet-noodzakelijke reizen

Nederlanders mogen vanaf 1 juli gewoon gebruikmaken van het openbaar vervoer. De bezetting blijft niet op 40 procent van de capaciteit steken en mensen mogen ook voor niet-noodzakelijke reizen met de bus, tram of trein. Bovendien mogen fietsen weer meegenomen worden.

Premier Mark Rutte geeft woensdagavond om 19.00 uur voorlopig de laatste persconferentie over de maatregelen rondom het coronavirus. Tijdens de laatste persconferenties werden met name versoepelingen aangekondigd en die worden nu dus ook verwacht. Mondkapjes blijven voorlopig nog even verplicht in het openbaar vervoer evenals het zoveel mogelijk bewaren van 1,5 meter afstand tot medereizigers.

Spreiding

Branchevereniging OV-NL is blij met de versoepelingen, omdat dit betekent dat het OV weer de belangrijke bijdrage kan leveren aan de bewegingsvrijheid. De organisatie benadrukt hoe belangrijk spreiding is. Daar is de afgelopen weken achter de schermen aan gewerkt, onder meer met onderwijsinstellingen. Op die manier kunnen studenten en scholieren meer verspreid over de dag gebruikmaken van het openbaar vervoer.

“De afspraken met de minister, staatssecretaris en de onderwijskoepels zie ik als een mijlpaal. Studenten zijn voor ons belangrijke reizigers, en door de unieke samenwerking met het onderwijs kunnen zij straks veel meer op locatie onderwijs krijgen, zonder dat we daarmee de spitsen teveel belasten. Dank aan de onderwijsinstellingen voor hun medewerking en souplesse. Op deze manier is er een win/win-situatie bereikt voor studenten, onderwijsinstellingen en het OV. In oktober zullen we de resultaten van deze unieke samenwerking evalueren”, aldus voorzitter Pedro Peters.

Spits

Railforum-directeur Corina de Jongh vindt het goed nieuws dat reizigers weer met het OV kunnen reizen, maar maakt daarbij wel een kanttekening. “Mensen die niet-noodzakelijke reizen maken, moeten niet in de ochtendspits reizen. Op zich verwacht ik dat dit wel goed zal gaan, want als je bijvoorbeeld niet naar je werk hoeft, dan vertrek je waarschijnlijk later.”

De Jongh roept reizigers begrip te hebben als er hier en daar toch ingegrepen moet worden. “Als het bijvoorbeeld druk wordt richting de stranden, laat het OV-personeel dan ook hun werk doen. Het vraag van iedereen om respectvol met elkaar om te blijven gaan.”

Essentiële reizen

Tot nog toe werden reizigers gevraagd om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor de essentiële reizen. Daarbij werd met name in de afgelopen maand een beroep gedaan op het inschattingsvermogen van de reizigers zelf; passagiers moesten zelf besluiten welke reis wel of niet te verantwoorden was. Conducteurs, bestuurders of boa’s hoefden niet te controleren of een reis wel echt noodzakelijk was.

Door de komst van COVID-19 werd wekenlang een basisdienstregeling gereden. Vanaf 1 juni reed bijna alles weer, maar de vervoerders en het kabinet bleven reizigers vragen thuis te blijven als dat mogelijk was. Dit om drukte te voorkomen. Om te garanderen dat reizigers 1,5 meter afstand tot elkaar en het personeel kunnen houden, is slechts veertig procent van de normale capaciteit nu beschikbaar. Dat zal volgende maand dus niet langer het geval zijn. Mogelijke reizigers worden nog wel gevraagd het OV te blijven mijden als ze gezondheidsklachten hebben.

Reactie Rover

Rover stelt dat de versoepelingen het exit-plan van Rover volgen. Reizigers worden niet langer opgeroepen om het openbaar vervoer te mijden, maar om hier verstandig gebruik van te maken. Van mijden naar spreiden.

“Wij zijn verheugd dat mogelijk wordt gemaakt om weer meer reizigers in het openbaar vervoer toe te staan,” zegt Freek Bos, directeur van Rover. “Het vermijden van drukte is nodig, in de daluren is er nog voldoende ruimte om reizigers te kunnen vervoeren.”

Er ligt bovendien een taak voor vervoerders om het vertrouwen van de reiziger terug te winnen. “Trouwe abonnementhouders compenseren hoort daarbij” aldus Bos. “Spreiden kan bovendien gepromoot worden met kortingen in de daluren.”

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

1 reactie op “OV vanaf 1 juli ook voor niet-noodzakelijke reizen”

kees boer|27.06.20|18:48

Dat blijf ik vreemd vinden ,we zijn gewend dat op 1 juli alle beperkingen voor twee maanden worden opgeheven ,ook voor de fiets mag dan de hele dag met de trein mee

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.