Informatieborden van NS over corona

Reizigersaantallen krabbelen op na versoepeling coronamaatregelen

Nu het openbaar vervoer niet langer alleen voor essentiële reizen is, zet het herstel van de reizigersaantallen sterk door. Afgelopen week waren de drukste woensdag en donderdag sinds maart, met respectievelijk 1,67 miljoen en 1,71 miljoen check-ins. Dat blijkt uit cijfers van Translink.

In maart ging de intelligente lockdown van start en dit decimeerde het aantal reizigers. Wekenlang zat maar een fractie van het reguliere aantal reizigers in de treinen, bussen, trams en metro’s. Door een versoepeling mocht met ingang van 1 juni weer 40 procent van alle stoelen gebruikt worden, maar dat was een capaciteit die bijna nooit noodzakelijk was. De cijfers krabbelden weliswaar licht op, maar nu lijkt een veel groter herstel plaats te vinden.

Incheckers

De nieuwste versoepelingen hebben daadwerkelijk een positief effect op de aantallen, al is het te vroeg om grote conclusies te trekken op basis van die eerste week. Maar op woensdag checkten reizigers weer 1,67 miljoen keer in bij het openbaar vervoer. Dat was een week eerder 1,51 miljoen keer en nog een week eerder 1,36 miljoen keer. Op donderdag was het nog iets drukker.

Vervoerders deden vorige week extra moeite om aan reizigers duidelijk te maken dat ze weer welkom waren. Daarvoor werd onder andere de boodschap ‘welkom terug’ verspreid. Alle zitplaatsen zijn weer beschikbaar, al zijn dat in de bussen voorlopig de zitplaatsen achter de ketting bij de buschauffeur.

Vervoerders vroegen daarbij ook aan reizigers om zich zo veel mogelijk te verspreiden over de dag, om zo te voorkomen dat er onwenselijke situaties bestaan door drukte. En branchevereniging OV-NL had dan ook geen signalen ontvangen dat het onverantwoord druk was. “Je kunt op dit moment goed het OV pakken, want er is nog ruimte zat in alle voertuigen”, aldus voorzitter Pedro Peters tegen het ANP.

Lees ook:

‘Niet mijden, maar spreiden in het OV’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.