Tram van GVB

Vervoerregio Amsterdam verleent ontheffingen vanwege coronacrisis

Bron: inge

De Vervoerregio Amsterdam heeft Connexxion, EBS en GVB vanwege de coronacrisis tijdelijk ontheffing verleend voor een aantal concessie-eisen. De ontheffing geldt met terugwerkende kracht voor afwijkingen in de dienstregeling. Ook geldt vrijstelling voor bepaalde eisen en afspraken op het gebied van sociale veiligheid.

De ontheffing is gegeven voor de periode van 1 juni tot en met 12 december 2020 in de concessies Amsterdam (GVB), Amstelland-Meerlanden, Zaanstreek (Connexxion) en Waterland (EBS). Sinds juni wordt weer gereden volgens de reguliere dienstregeling. Eigenlijk moeten vervoerders sindsdien de afgesproken maximaal haalbare dienstregeling uitvoeren, maar dat is niet overal mogelijk.

Personeelstekort

De gevolgen bij GVB zijn het grootst. De stadsvervoerder kan momenteel door personeelstekorten niet de volledige dienstregeling rijden. Door het coronavirus is er sprake van een hoger ziekteverzuim en is er een achterstand opgelopen in de werving en opleiding van nieuw personeel. Op metrolijnen wordt daarnaast door langere in- en uitstaptijden met een lagere frequentie gereden.

Connexxion en EBS rijden sinds het einde van de zomervakantie wel op nagenoeg alle lijnen volgens het vervoerplan. Alleen de buurtbussen zijn nog niet op de weg, in afwachting van TNO-onderzoek naar extra maatregelen om de ventilatie in de voertuigen te verbeteren. Hiervoor is eerder ontheffing verleend door de Vervoerregio.

Meer incidenten

Door de coronacrisis zijn ook de plannen op het gebied sociale veiligheid achterhaald, stelt de Vervoerregio. Daardoor geldt vrijstelling voor eisen en afspraken omtrent het aantal zwartrijders, de veiligheidsbeleving onder reizigers, serviceverlening, kaartverkoop en het aantal incidenten. GVB nam een ‘duidelijke stijging’ van incidenten waar die te herleiden zijn tot de coronamaatregelen, bij Connexxion neemt het aantal incidenten nog altijd toe.

In lijn met andere vervoerders hadden ook Connexxion, EBS en GVB afgelopen maanden meer last van zwartijders. Er werd gestopt met het controleren van vervoerbewijzen, waar ook minder toezicht op was omdat reizigers niet meer via de voordeur konden instappen. De Vervoerregio verwacht dat op zijn vroegst in het vierde kwartaal weer voldoende gecontroleerd kan worden op zwartrijders, maar weet niet of de oorspronkelijke verwachtingen en afgesproken normen dan al worden behaald.

Lees ook: Zorgen de coronamaatregelen voor meer incidenten in het OV?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Vervoerregio Amsterdam verleent ontheffingen vanwege coronacrisis”

Annie van den Beld|16.09.20|03:55

Kan er ook geen maatregel genomen worden voor Keolis op de Veluwe voor de ingetrokken concessie ? Ik heb nog verschillende dagkaarten en gaan straks verloren. Ik heb ze wel gekocht en voor betaald.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.