Vloersticker NS mondkapje en afstand

VVD stelt Kamervragen over campagne ‘Het OV is OK’

Botst het oproepen tot meer reizen met het openbaar vervoer niet met de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan? Het is een van de vragen die VVD-Kamerleden Erik Ziengs en Hayke Veldman hebben gesteld naar aanleiding van de landelijke campagne ‘Het OV is OK’, die vorige week is gelanceerd door de OV-sector.

De Tweede Kamerleden willen van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en de minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport antwoorden op negen vragen. Ze trekken niet alleen de timing van de campagne in twijfel, maar vragen zich ook af in hoeverre is nagedacht over de gevolgen van een hogere bezettingsgraad in het OV.

Anderhalve meter afstand

Doel van de gezamenlijke campagne is om eind dit jaar een bezettingsgraad van 80 procent te behalen in trein, tram, bus en metro. Momenteel schommelt het aantal reizigers nog rond de helft van voor de coronacrisis. De VVD’ers vragen zich onder meer af in hoeverre op stations nog anderhalve meter afstand kan worden gehouden als de doelstelling wordt bereikt. Ze willen ook weten of met een hogere bezettingsgraad wellicht aanvullende coronamaatregelen nodig zijn in het OV.

Ziengs en Veldman vragen zich daarnaast af of in de campagne voldoende stil wordt gestaan bij de veiligheid van reizigers. Daarover bestaat volgens branchevereniging OV-NL geen twijfel. Bij de lancering van de campagne vertelde voorzitter Pedro Peters dat reizen met het openbaar vervoer verantwoord is, mede dankzij de mondkapjesplicht en de afgevlakte spits. Behalve het stimuleren van niet-noodzakelijke reizen, dient de campagne er volgens de sector ook toe om reizigers te informeren over de geldende coronamaatregelen.

Ook in het VerkeersNet Journaal van 21 september ging het over de campagne in relatie tot het aantal oplopende besmettingen. Tekst gaat verder onder de video.

De Kamervragen van Ziengs en Veldman:

1. Bent u bekend met het bericht ‘Grote ov-campagne moet reiziger weer in de trein en bus krijgen’?

2. Bent u op de hoogte van de doelstelling van de genoemde campagne om te komen tot een bezettingsgraad van 80% in het openbaar vervoer?

3. Hebt u hierover in contact gestaan met de partijen achter de campagne? Zo ja, wat was de afweging om de campagne van start te laten gaan?

4. Hoe kijkt u aan tegen deze campagne? Bent u van mening dat het verstandig is momenteel op te roepen tot meer reizen?

5. Bent u van mening dat deze campagne botst met maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen? Botst deze campagne niet met de dringende oproep van de overheid om zoveel mogelijk vanuit huis te werken?

6. In hoeverre wordt gemonitord wat de campagne doet met het aantal mensen dat thuiswerkt en de naleving van de coronamaatregelen?

7. In hoeverre is nagedacht wat een bezettingsgraad van 80 procent betekent voor het aantal mensen en verplaatsingen op stations? In hoeverre is op stations de 1,5 meter nog te waarborgen als de bezettingsgraad in het openbaar vervoer daadwerkelijk 80% wordt?

8. In hoeverre wordt er nagedacht over aanvullende maatregelen in het openbaar vervoer en op stations als de bezettingsgraad daadwerkelijk 80% is?

9. Bent u van mening dat in de campagne voldoende stil wordt gestaan bij de veiligheid van de reizigers?

Lees ook: Gezamenlijke campagne vervoerders: ‘Het OV is OK’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.