Vloersticker NS mondkapje

Justitie: ruim 1.600 boetes voor niet naleven mondkapjesplicht OV

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot half september 1.641 boetes opgelegd voor het niet naleven van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Daarnaast zijn sinds de uitbraak van het coronavirus elf medewerkers in het OV slachtoffer geworden van coronagerelateerde misdrijven, blijkt uit de nieuwste cijfers die justitie heeft gedeeld.

Dat betekent dat er sinds begin juli twee nieuwe misdrijfzaken in het OV zijn binnengekomen bij het OM. Het gaat hierbij om bedreiging van of geweld tegen een beroepsbeoefenaar in het openbaar vervoer, zoals het in het gezicht spugen of hoesten waarbij iemand beweerd besmet te zijn met corona. Justitie kan niet aangeven wie daarbij slachtoffer was. Dat kan een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zijn, maar ook bijvoorbeeld een buschauffeur.

Strenger toezicht

Reizigers in het openbaar vervoer die geen mondkapje dragen, kunnen daar sinds 1 juni een boete van 95 euro voor krijgen. De ruim 1.600 geldboetes die het OM sindsdien heeft opgelegd, hebben betrekking op de periode tot en met 13 september. Een dag later maakte branchevereniging OV-NL bekend dat boa’s meer toezicht gaan houden op naleving van de coronamaatregelen in trein, tram, metro en bus. In augustus werd al ook al besloten tot strengere handhaving van de mondkapjesplicht, al bleef eerst waarschuwen het devies.

Het is de eerste keer dat justitie inzicht geeft in het aantal opgelegde boetes vanwege het niet dragen van gezichtsbescherming. Aantallen hierover kwamen eerder wel regelmatig naar buiten via OV-NL. De branchevereniging maakte twee weken geleden bekend dat sinds augustus wekelijks zo’n tweehonderd reizigers op de bon waren geslingerd, voornamelijk in het weekend.

Het OM beslist of de processen-verbaal die worden opgemaakt door handhavers daadwerkelijk resulteren in een geldboete. Dat is nog niet in alle gevallen gebeurd. Een deel ligt nog op de stapel om beoordeeld te worden en in sommige gevallen is meer informatie nodig voordat een boete kan worden opgelegd.

Lees ook: Zorgen de coronamaatregelen voor meer incidenten in het OV?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.