Informatieborden van NS over corona

Rutte: beperk reisbewegingen, thuiswerken weer de norm

Bron: NS

De nieuwe landelijke coronamaatregelen hebben volgens branchevereniging OV-NL grote gevolgen voor de OV-sector. Het kabinet adviseert om het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zei premier Mark Rutte maandagavond tijdens een vervroegde persconferentie. Daarnaast wil het kabinet dat thuiswerken weer de norm wordt.

Werkgevers die niet meewerken aan de oproep om thuis te werken, riskeren een tijdelijke kantoorsluiting van twee weken. Verdere aangescherpte maatregelen zijn een vervroegde sluiting van de horeca, een verbod op publiek bij sportwedstrijden en een beperking van de groepsgrootte. De maatregelen leiden tot nog minder reizigersinkomsten voor vervoerders, zegt Pedro Peters, voorzitter van OV-NL, tegen ANP.

Het pakket geldt voorlopig voor drie weken. De eerste effecten worden na tien tot veertien dagen verwacht. Als de maatregelen onvoldoende blijken om het aantal besmettingen te laten dalen, komt de ‘intelligente lockdown’ zoals die in het voorjaar dichterbij, stelde minister Hugo de Jonge.

55 tot 60 procent

De treinen worden weer voller en steeds minder mensen werken thuis, aldus De Jonge. De reiziger wist het OV afgelopen maanden vaker te vinden, maar de aantallen bleven nog ver achter vergeleken met vorig jaar. Sinds de zomervakantie schommelt het aantal reizigers in trein, tram, bus en metro tussen de 55 en 60 procent vergeleken met voor de coronacrisis. NS stelde meermaals dat vooral de forens de trein links liet liggen.

De OV-sector streefde ernaar de bezettingsgraad eind dit jaar te verhogen tot 80 procent. De oproep om reisbewegingen te beperken, is daarmee een hard gelag. Het aantal reizigers zal de komende weken vermoedelijk verder stagneren of zelfs afnemen, maar Peters verwacht op korte termijn geen gevolgen voor dienstregelingen. Ook voorziet hij vooralsnog geen grotere financiële gevolgen omdat de beschikbaarheidsvergoeding op Prinsjesdag is verlengd tot juli 2021.

Branchevereniging OV-NL besloot vorige week al de landelijke campagne ‘Het OV is OK’ tijdelijk stop te zetten vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen. “Dan is het niet passend om mensen aan te sporen met het openbaar vervoer te reizen. Tegelijkertijd hebben we geen enkel signaal dat brandhaarden te herleiden zijn tot het OV”, benadrukte voorzitter Pedro Peters eerder op maandag.

Lees ook: Campagne ‘Het OV is OK’ stopgezet vanwege oplopende besmettingen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.