Vloersticker NS mondkapje

‘Wekelijks bijna 150 incidenten rond mondkapjes in OV’

Foto Dylan

Iedere week worden 144 incidenten in het openbaar vervoer geregistreerd die het gevolg zijn van het niet dragen van een mondkapje. Die variëren volgens OV-NL-voorzitter Pedro Peters van scheldpartijen en spugen tot fysiek geweld, zoals dinsdag in Amsterdam. Een 67-jarige buschauffeur werd ernstig mishandeld nadat hij een passagier zonder mondkapje de toegang ontzegde.

Het incident van dinsdag leidde tot een golf van verontwaardiging, maar staat dus niet op zichzelf. Vorig week vond in het streekvervoer eveneens een zware mishandeling plaats, aldus Peters. De bijna 150 incidenten die wekelijks worden geregistreerd door medewerkers van vervoerders is volgens hem naar verhouding misschien geen groot aantal, maar elk incident is er één te veel. “Je zal die chauffeur, boa of conducteur maar zijn.”

Onmogelijk te voorkomen

De agressie is meestal gericht tegen OV-personeel, maar komt ook tussen reizigers onderling voor. Bijvoorbeeld als de ene passagier de ander aanspreekt op het niet dragen van een mondkapje. Peters zegt dat vervoerders er momenteel al alles aan doen om zulke incidenten voor te zijn. Met zesduizend bussen en honderden trams, metro’s en treinen is het volgens hem echter onmogelijk om het overal te voorkomen.

“We kunnen niet op iedere bus een politieagent zetten. Het is de verantwoordelijkheid van reizigers om zich aan de regels te houden”, aldus Peters. “Daar moet meer aandacht voor komen, zodat mensen zich aan de regels gaan houden.” Eerder op woensdag zei GVB-directeur Claudia Zuiderwijk al dat buschauffeurs van de Amsterdamse vervoerder dagelijks discussie voeren met reizigers die weigeren een mondkapje te dragen.

Algehele mondkapjesplicht

De Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma van Verkeer en Vervoer stelt op Twitter dat een algehele mondkapjesplicht in de openbare ruimte de enige manier is om dergelijke incidenten in het openbaar vervoer te voorkomen. Ze roept het kabinet namens de Vervoerregio Amsterdam daarom op de plicht uit te breiden. “De voortdurende twijfel die wordt gezaaid over het nut van mondkapjes is een slechte zaak. Onze mensen handhaven nu tegen de klippen op. Met verschrikkelijke incidenten als gevolg.”

Volgens haar woordvoerder is er nu sprake van een lappendeken aan regels en kan die door een bredere mondkapjesplicht worden opgeheven, omdat dan duidelijkheid wordt geschept. Op dit moment is het dragen van gezichtsbescherming alleen verplicht in het OV, touringcars en vliegtuigen. Voor publieke binnenruimtes, waaronder stations en perrons, geldt sinds vorige week een dringend advies.

Bron: ANP/DM

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

3 reacties op “‘Wekelijks bijna 150 incidenten rond mondkapjes in OV’”

Roel Sannes|13.10.20|15:52

Kijk,het dragen van mondkapjes zal door een deel van de bevolking gezien worden als onnodig en onzinnig aangezien men in het begin al heeft gezegd dat dit totaal niets hielp. Dat is een volledig foute benadering geweest want ik ga ervan uit dat men gewoon alles moet proberen om maar tot vermindering van deze coorona uitbraak te komen. Dus eigenlijk zou het geen probleem moeten zijn om dit te dragen. Baat het niet dan schaad het niet. En maak er eventueel een modegril van want dat gebeurd al.

Roel Sannes|13.10.20|15:58

2e reactie: Het probleem wat we nu gaan krijgen is dat steeds minder mensen met het ov gaan allèèn maar omdat anderen zuiver aan zichzelf denken en het vertikken om een mondkapje te dragen. Met alle gevolgen vandien zoals agressiviteit en discussies in het ov waar niemand op zit te wachten. Hier in Nederland lopen er zat mensen rond die denken alles te weten en dan ook zo reageren. Dat is het arrogante van dit landje. Ze zijn allemaal te veel verwend met van alles.

Chan Tal|24.10.20|07:52

Mensen lijken niet stil te staan dat er ook een groep mensen is die exht geen mondkapje kunnen dragen. Dat is niet om weerstand te bieden. Die groep is helaas groter dan je denkt. Maar juist een groot deel van die groep is afhankelijk van OV (bijv. door medicatie).
Het is iedere keer weer een discussie en dat maakt het heel zwaar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.