Trams op Den Haag HS

HTM en RET dunnen dienstregeling uit vanwege coronacrisis

Bron: Inge

Vervoerders HTM en RET zien zich door de gevolgen van de coronacrisis genoodzaakt de dienstregeling uit te dunnen. Bij de Haagse vervoerder zijn de aanpassingen het gevolg van een opeenstapeling van omstandigheden, waartoe de dinsdag aangescherpte maatregelen niet behoren. Net als de Rotterdamse vervoerder heeft HTM onder meer te maken met oplopend ziekteverzuim onder rijdend personeel.

HTM voert wijzigingen door voor bussen en de RandstadRail. Aan de dienstregeling van alle overige tramlijnen in Den Haag verandert niets. Het uitdunnen van de dienstregeling bij RET beperkt zich tot het schrappen van spitsritten op metrolijnen. De Rotterdamse vervoerder verwacht dat reizigers hier slechts beperkt hinder van ondervinden, nu de reizigersaantallen vermoedelijk afnemen door de gedeeltelijke lockdown.

Ziekteverzuim

Afschalen is volgens HTM nodig om een betrouwbare dienstregeling te blijven rijden. Door te snijden in het aanbod moet worden voorkomen dat onverwacht ritten vervallen. “We hebben te maken met ziekteverzuim, mensen met lichte klachten die die zich laten testen en op de uitslag wachten en mensen die in quarantaine moeten door een besmettingsgeval in de omgeving”, aldus de vervoerder.

RET heeft naast oplopend ziekteverzuim onder rijdend personeel ook last van tijdelijke tekorten in de bezetting van het onderhoudsteam. Daarnaast kampen sommige leveranciers waarvan de vervoerder afhankelijk is met coronagerelateerde vertraging.

Gedeeltelijke lockdown

HTM had voor de de persconferentie van dinsdag al besloten de dienstregeling uit te dunnen, maar wachtte eventuele aanvullende maatregelen voor het openbaar vervoer af voor het de aanpassingen wereldkundig maakte. Het kabinet adviseerde wel om zo min mogelijk te reizen, maar besloot niet dat het OV alleen nog bedoeld is voor noodzakelijke reizen.

De dienstregeling van HTM voor bussen wordt vanaf volgende week teruggebracht tot 80 procent ten opzichte van de huidige dienstregeling, die van de RandstadRail tot 90 procent. Op alle buslijnen vervallen extra ritten tijdens spitstijden en op de meeste lijnen wordt ook de frequentie overdag verlaagd. Op het traject tussen Zuiderstrand en Voorburg worden bovendien aardgasbussen ingezet in plaats van elektrische bussen, omdat niet alle chauffeurs zijn opgeleid om elektrisch te rijden. Behalve één spitsbus en tram vervallen er geen lijnen.

Andere vervoerders

Vervoerders Arriva, Keolis, Transdev, GVB en NS laten aan persbureau ANP weten dat zij nog niet gedwongen worden de dienstregeling om deze redenen aan te passen. Spoorvervoerder NS stelt daarnaast dat de nieuwe coronamaatregelen nog niet vragen om met een basisdienstregeling te rijden, zoals wel in het voorjaar gebeurde. “We houden een vinger aan de pols. We moeten wel genoeg mensen hebben en ook bij ons neemt het verzuim toe, maar dat heeft nu nog geen impact op de dienstregeling.”

Lees ook: Gedeeltelijke lockdown moet aantal reisbewegingen ‘drastisch verminderen’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.