CoronaMelder

Ministerie: kans op veel meldingen corona-app klein voor OV-personeel

Foto Dylan

De kans is klein dat gebruik van de app CoronaMelder tot een groot aantal waarschuwingen voor OV-medewerkers zal leiden. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), ontwikkelaar van de app, in antwoord op vragen van OVPro. Binnen de sector bestaan zorgen dat de corona-app ernstige en onnodige gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van personeel.

Iedereen die de CoronaMelder heeft geïnstalleerd, krijgt een melding bij vijftien minuten nauw contact met iemand die later besmet blijkt te zijn met corona. “Wij kunnen ons voorstellen dat in de praktijk dergelijke situaties van langdurig nabij contact in het OV weinig zullen optreden”, aldus het ministerie van VWS. Branchevereniging OV-NL ziet dit anders en vreest voor een groot aantal notificaties onder personeel, terwijl er geen besmettingsrisico is geweest door het gebruik van bijvoorbeeld spatschermen en mondkapjes.

App onder werktijd uitzetten

De corona-app werkt op basis van bluetooth-metingen. In de techniek wordt volgens het ministerie rekening gehouden met afschermingen zoals glas en muren. “Het valt echter niet uit te sluiten dat de langdurige nabije contacten met daartussen een scherm toch geregistreerd worden en dat OV-medewerkers een melding krijgen.” Zo’n notificatie gaat gepaard met het advies om tien dagen thuis te blijven, en pas bij klachten een coronatest aan te vragen. OV-NL waarschuwt dat dit kan leiden tot onnodige bezettingsproblemen.

VWS stelt dat OV-personeel dat volledig wordt afgeschermd door spatschermen de app onder werktijd in de instellingen kan uitzetten als er sprake is van langdurige nabije contacten. In alle andere gevallen geldt bij een melding gewoon het advies om na het risicovolle contact tien dagen in thuisquarantaine te gaan. “Immers, als deze persoon is besmet kan hij of zij ook anderen besmetten, waaronder collega’s tijdens bijvoorbeeld pauzes of overdracht van het voertuig.”

Aparte melding niet mogelijk

OV-NL-voorzitter Pedro Peters noemde de mogelijkheid om de app uit te zetten vorige week ‘een stap’, maar die is in zijn ogen wel suboptimaal. “Je legt hiermee actie neer bij het personeel, die kan vergeten de app aan of uit te zetten”, zei hij in een interview met OVPro. De branchevereniging pleit ervoor dat OV-personeel bij een waarschuwing het advies krijgt om extra alert te zijn, maar zonder klachten niet in quarantaine hoeft. Zodra er voldoende testcapaciteit is, wil OV-NL dat personeel zich in deze gevallen direct kan laten testen.

Een aparte melding voor medewerkers in het openbaar vervoer is echter niet mogelijk, aldus het ministerie. De CoronaMelder weet om privacyredenen namelijk niet wie de gebruiker is en waar deze persoon zich bevindt. “De app weet dus ook niet wat de persoon die hem heeft gedownload voor werk doet.” Wel wordt het testbeleid komende periode heroverwogen, gezien de toenemende capaciteit en de introductie van alternatieve sneltesten. “Hierbij wordt ook gekeken naar prioriteit voor specifieke doelgroepen, zoals mensen die een melding krijgen via de CoronaMelder.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.