Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Van Veldhoven: vervoerders ontvangen Rijksbijdrage deze maand

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Vervoerders kunnen de voorschotten van de beschikbaarheidsvergoeding deze maand op hun rekening verwachten. De betaling van de Rijksbijdrage aan spoorvervoerder NS vindt begin november plaats, die aan regionale vervoerders naar verwachting medio november. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in antwoord op vragen uit een schriftelijk overleg in de Tweede Kamer.

Vijf maanden geleden werd een akkoord bereikt over het steunpakket voor de OV-sector, maar betalingen bleven vooralsnog uit. De uitwerking van de regeling vergde met name meer tijd door de ‘ingewikkelde en gedifferentieerde structuur van de OV-sector’, aldus de staatssecretaris. Met publicatie van de regeling in de Staatscourant op woensdag 21 oktober is het loket voor decentrale overheden geopend om aanvragen in te dienen voor hun concessies.

Staatssteunmelding

Het Rijk kon de vergoedingen niet eerder overmaken omdat het moest wachten op toestemming van de Europese Commissie. Inmiddels is een gezamenlijke staatssteunmelding voor alle vervoerders gedaan, waarvoor Van Veldhoven ‘binnenkort’ een definitief akkoord verwacht. Dit heeft alleen betrekking op de periode van maart tot en met augustus. Voor de periode daarna is volgens de staatssecretaris geen staatssteunmelding meer vereist. De PSO-verordening biedt namelijk ruimte om concessies tijdelijk aan te passen in noodsituaties zoals de coronacrisis, zonder deze opnieuw te hoeven aanbesteden.

Doordat het geld zo lang op zich liet wachten, moesten alle vervoerders volgens branchevereniging OV-NL een beroep doen op externe financiële middelen. De rente van eventuele afgesloten leningen kan worden opgevoerd als kostenpost voor de beschikbaarheidsvergoeding. Van Veldhoven zegt geen signalen te hebben ontvangen over acute betalingsproblemen. “Nu duidelijk is dat de betalingen in november kunnen plaatsvinden, voorzie ik ook geen liquiditeitsproblemen op de korte termijn.”

Versobering vanaf juli 2021

De Tweede Kamerfracties stelden onlangs tientallen vragen omtrent het steunpakket aan Van Veldhoven. De beschikbaarheidsvergoeding, met een minimale kostendekkingsgraad van 93 procent, werd op Prinsjesdag verlengd tot juli 2021. De regeling voor volgend jaar ziet wel anders uit om de verliezen van vervoerders zoveel mogelijk te doen beperken. Zo is het opstellen van een besparingsgedreven transitieplan een voorwaarde om ook in de tweede helft van 2021 in aanmerking te komen voor steun. Om zwarte cijfers te kunnen schrijven, voeren vervoerders vanaf januari al kostenbesparingen door.

De regeling voor 2021 wordt de komende weken verder uitgewerkt. Duidelijkheid over de kostendekkingsgraad in de tweede jaarhelft volgt pas nadat de transitieplannen zijn ingediend, wat voor april moet gebeuren. Het staat in elk geval vast dat vanaf juli sprake zal zijn van versobering. De steun in de huidige vorm kan namelijk niet onbeperkt worden verlengd, aldus Van Veldhoven. “Het is zaak te zoeken naar mogelijkheden om de dienstregelingen zo te optimaliseren dat vraag en aanbod meer met elkaar in evenwicht worden gebracht, zodat het budget dat nodig is om de beschikbaarheid te garanderen geleidelijk omlaag kan.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.