Mark Rutte (foto: Rijksoverheid)

Rutte: blijf thuis, vermijd niet-noodzakelijke reizen

Mark Rutte. Foto: Rijksoverheid, vrij te gebruiken

Het aantal reisbewegingen, samenkomsten en contactmomenten moet verder omlaag om het coronavirus te bestrijden. Daarom komt het kabinet met een verzwaringspakket bovenop de gedeeltelijke lockdown. Het devies wordt weer: blijf thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Dat was de boodschap van premier Mark Rutte tijdens de persconferentie dinsdagavond. Er is geen voornemen om het OV weer net als in het voorjaar te beperken tot essentiële reizen.

“Het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed”, aldus de premier. De nieuwe maatregelen gaan woensdagavond om 22.00 uur in en gelden voor twee weken. Om het aantal bewegingen en contacten te verminderen, gaan alle publieke gebouwen en doorstroomlocaties dicht. Dit zijn bijvoorbeeld bibliotheken, bioscopen, theaters, musea, pretparken en dierentuinen. Er geldt een uitzondering voor winkels, sportscholen en contactberoepen zoals kappers.

Verder wordt de maximale groepsgrootte op straat teruggebracht van vier naar twee personen. Binnenshuis wordt het dringende advies om nog maar maximaal twee gasten per dag te ontvangen.

Geen verdere beperking OV

“Vraag jezelf steeds af: moet ik echt de deur uit of kan het ook anders?”, aldus Rutte. Tot nu toe gold het advies om zo min mogelijk te reizen. Dat wordt dus verder aangescherpt, maar het OV blijft ook toegankelijk voor niet-noodzakelijke reizen. “Je zag in het voorjaar hoe ingewikkeld het is om te zorgen dat het OV genoeg capaciteit heeft voor mensen met vitale beroepen”, aldus Rutte. Voor reizen naar het buitenland geldt tot half januari wel een negatief reisadvies.

Voor regio’s die zwaar getroffen zijn door het coronavirus wordt indien nodig een extra maatregelenpakket klaargezet. Het kabinet overweegt voor deze gebieden ‘een soort feitelijke lockdown’, met onder meer een avondklok, verdere sluiting van de winkels en sluiting van middelbare scholen. Er zal op de rem worden getrapt in regio’s waar de situatie nu zorgelijk is en er komende week weinig verandert.

Gedeeltelijke lockdown

Het nieuwe pakket komt bovenop de eerdere aangescherpte maatregelen die inmiddels drie weken van kracht zijn, waaronder horecasluiting, een verbod op evenementen en het stilleggen van amateursporten. Deze gedeeltelijke lockdown had tot doel om het aantal reisbewegingen en sociale contacten drastisch te verminderen en wordt vooralsnog verlengd tot midden december. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, dat al langer geldt, kan volgens Rutte nog beter worden opgevolgd.

Het aantal OV-reizigers daalde afgelopen weken wel, maar niet zo drastisch als tijdens de eerste coronagolf. Met de gedeeltelijke lockdown in het achterhoofd verwachtte branchevereniging OV-NL dat het aantal OV-reizigers eind dit jaar zal blijven steken op 50 procent vergeleken met voor de corona-uitbraak. Het aanvankelijke streven was om tegen die tijd weer 80 procent van het ‘gebruikelijke’ aantal reizigers te verwelkomen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.