Geld. Foto: iStock / darkojow

Goedkeuring Europese Commissie voor Rijksbijdrage OV-sector

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Zoals verwacht heeft de Europese Commissie de staatssteunmelding goedgekeurd om de beschikbaarheidsvergoeding voor het OV te kunnen uitbetalen. Door dit akkoord staat niets meer in de weg om de eerste voorschotten over te maken aan de vervoerders. Dit zal naar verwachting deze maand gebeuren, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven noemt het akkoord van de Europese Commissie een belangrijke stap. “Het openbaar vervoer is een vitale sector voor Nederland. Zonder het OV kan een verpleegkundige niet op haar werk in het ziekenhuis komen en kan een mantelzorger niet naar een familielid reizen dat hulp nodig heeft. Tijdens deze crisis is het cruciaal dat mensen die zijn aangewezen op het openbaar vervoer daar gebruik van kunnen blijven maken.”

Aanpassing concessieovereenkomsten

Van Veldhoven liet de Tweede Kamer vorige week al weten op korte termijn een akkoord te verwachten. Het ministerie voerde afgelopen maanden gesprekken met de Europese Commissie om er zeker van te zijn dat de steun binnen de regels van het EU-recht wordt uitgekeerd. De staatssteunmelding heeft betrekking op de periode maart tot en met augustus. Voor de maanden daarna zijn de concessieovereenkomsten aangepast, waardoor geen staatssteunmelding meer nodig is.

Met de beschikbaarheidsvergoeding neemt het Rijk minimaal 93 procent van de kosten van vervoerders op zich. De regeling loopt tot juli 2021, daarna zal er sprake zijn van versobering. Voor dit jaar is een bedrag van 1,5 miljard euro gereserveerd en voor de eerste helft van 2021 nog eens 740 miljoen euro. De betaling aan NS vindt begin deze maand plaats, de andere vervoerders moeten naar verwachting wachten tot medio november.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.