Vloersticker NS mondkapje

10 procent OV-reizigers draagt stelselmatig geen mondkapje

Het aantal reizigers dat bewust geen mondkapje draagt in het openbaar vervoer neemt eerder toe dan af. Circa 10 procent van de reizigers negeert stelselmatig de mondkapjesplicht in trein, bus, tram en metro. Deze groep zorgt voor een steeds grotere irritatie voor medereizigers.

“Voor veel bange kwetsbaren ook een reden om niet meer met het OV te gaan”, zegt de OV Ombudsman Bram Hansma tegen De Telegraaf. De cijfers worden in de krant onderstreept door Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL. Volgens hem worden er al meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) ingezet om het probleem aan te pakken, maar kunnen zij niet overal tegelijk zijn.

Maatschappelijk probleem

Dat 10 procent geen mondkapje draagt, betekent dat er dagelijks meer dan 100.000 reizigers deze regel overtreedt. Als dit niet afneemt, vreest de OV Ombudsman dat de reizigersaantallen verder kunnen dalen. Peters spreekt van een maatschappelijk probleem en wijst bijvoorbeeld op mensen die ook geen gezichtsbescherming dragen in de supermarkt. In het OV worden wekelijks 200 tot 300 boetes uitgedeeld aan mensen die de mondkapjesplicht negeren.

De OV Ombudsman wil dat harder wordt ingegrepen door de handhavingscapaciteit te vergroten en ziet daarin een rol weggelegd voor de regering als dit de vervoerders zelf niet lukt. Meer handhaving draagt volgens hem ook bij aan het terugwinnen van het vertrouwen van (voormalige) reizigers. De ombudsman pleitte vorige maand in zijn kwartaalrapportage eveneens om betere handhaving en extra duidelijkheid van de mondkapjesplicht in het OV.

Geen boetebedrijf

NS zegt het gevoel te hebben dat de mondkapjesplicht in de trein iets beter wordt nageleefd dan in het streekvervoer. “Meer dan 90 procent draagt een mondkapje. Voor die andere 10 procent: doe gewoon mee. Het is voor je gezondheid”, aldus de spoorvervoerder tegen ANP.

De cijfers zijn voor NS geen aanleiding om de handhaving verder op te schroeven. “We hebben het hier vaak over. Onze veiligheidsmedewerkers spreken veel mensen aan op hun gedrag. Maar wij zijn geen boetebedrijf.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.