Thalys trein (bron: Thalys - Jean-Jacques D'Angelo)

Vervoerders belast met controle coronatest bij internationale reizen

Vervoerders die grensoverschrijdend openbaar vervoer aanbieden, moeten vanaf dinsdag controleren of reizigers in het bezit zijn van een negatieve coronatest. Is dit niet het geval, dan kan de toegang tot trein of bus worden ontzegd. De verplichting geldt niet voor regionaal grensoverschrijdend busvervoer.

Het kabinet scherpte de voorwaarden voor internationale reizen kort voor kerstavond aan. Eerder werd een negatieve PCR-testverklaring al verplicht gesteld voor vliegreizen en daar komen trein, bus en schip nu dus bij. De maatregel is noodzakelijk om het risico op besmetting en verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. Niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland worden in elk geval tot half maart afgeraden.

De verplichting geldt voor het OV alleen voor internationaal vervoer per intercitytrein en voor bovenregionaal grensoverschrijdend vervoer. Hieronder vallen bijvoorbeeld de internationale diensten van NS en FlixBus. Regionaal grensoverschrijdend busvervoer, dat dus uitgezonderd is, wordt beschouwd als vervoer dat aan beide kanten van de grens plaatsvindt binnen een gebied van 30 kilometer.

Controle voor of tijdens de reis

De vervoerders dienen zorg te dragen voor de communicatie aan de reiziger en het controleren van de verplichte negatieve testverklaring. Controle kan plaatsvinden bij het instappen of gedurende de reis, zo lang dit maar gebeurt voordat het eerste station of halte in Nederland wordt bereikt. Wie geen verklaring kan overleggen, kan worden verzocht de bus of trein te verlaten.

De negatieve testuitslag dient maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland te zijn afgenomen. Als een reiziger eenmaal op Nederlands grondgebied geen negatieve testverklaring kan overleggen, riskeert de vervoerder een boete van maximaal 4.350 euro. De tijdelijke regeling heeft vooralsnog geen einddatum.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.