Opstelterrein Nijmegen (bron: NS)

‘OV-sector zal moeten improviseren bij avondklok, maar kan dat aan’

Als het kabinet besluit tot de invoering van een avondklok, kan de OV-sector snel schakelen om daar invulling aan te geven. Op welke manier dat gebeurt, is nog niet te zeggen. “Op dat moment zullen we moeten improviseren en snel moeten uitvoeren wat het kabinet beslist. Maar dat kunnen we aan”, zei Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL, woensdag in de uitzending van SpoorProTV.

Het is voor vervoerders niet mogelijk om nu al plannen te maken voor een eventuele avondklok. Dit hangt volgens Peters namelijk volledig af van de manier waarop het kabinet vorm zal geven aan deze maatregel. “Stel dat de avondklok om 22.00 uur ingaat. Willen ze dan dat we een half uur eerder stoppen met rijden, om te dwingen dat iedereen om 22.00 uur echt thuis is? Of dat we een half uur doorrijden om iedereen naar huis te kunnen brengen? Dat overleg moet dan plaatsvinden.”

Beschikbaar blijven

Het kabinet zal ook de keuze moeten maken of het OV tijdens de avondklok volledig stil komt te liggen, of bijvoorbeeld in een uitgeklede vorm beschikbaar blijft voor mensen met een cruciaal beroep. Dat laatste zou goed denkbaar zijn volgens Peters. “Ook in de eerste lockdown heeft het kabinet gezegd dat het OV moet blijven rijden. Juist om de mensen in de zorg naar hun werk te brengen.”

Als eenmaal duidelijk is wat van vervoerders wordt verwacht, kan de OV-sector dit volgens Peters snel realiseren. Hij refereert aan de situatie in maart, toen de dienstregeling ‘in no-time’ werd afgeschaald door alle vervoerders. “Het is in de eerste lockdown ook gelukt, dus dat doen we dan gewoon nog een keer.”

Verlenging Rijksbijdrage

Avondklok of niet, herstel van de reizigersaantallen blijft voorlopig uit door verlenging van de lockdown. “De huidige lockdown heeft ons weer teruggegooid naar 20 tot 30 procent van het oude aantal reizigers”, aldus Peters. OV-NL herhaalde deze week de oproep om de beschikbaarheidsvergoeding in huidige vorm, dus met een kostendekkingsgraad van 93 procent, te verlengen tot eind 2021. Vooralsnog loopt deze tot 1 juli.

OV-NL pleit ervoor dat nog voor de verkiezingen duidelijkheid wordt verschaft, om te voorkomen dat een demissionair kabinet de knoop moet doorhakken. “Dan weten de reizigers ook waar ze aan toe zijn. “Als het kabinet hetzelfde betaalt als nu, is het logisch dat we hetzelfde blijven rijden.” Versobering zal betekenen dat het voorzieningenniveau in de tweede helft van het jaar omlaag moet. “Het wordt dan veel moeilijker om weer op het oude niveau terug te komen.”

Bekijk hier het volledige interview met Pedro Peters:

Lees ook:

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

3 reacties op “‘OV-sector zal moeten improviseren bij avondklok, maar kan dat aan’”

Marion Corrinne van der Zon|15.01.21|23:01

Ik ben voor de avondklok, zo voorkom je een hoop narigheid, dus van mij kunnen jullie je gang gaan en minder corona gevallen !!

Roel Sannes|19.01.21|16:10

Narigheid komt er in ieder geval van aangezien er een hoop mensen rondlopen die nog steeds niet het nut zien van deze maatregelen. Dat zijn ook degenen die het vertikken om ergens anders bij na te denken. Waarvoor blijven er coronagevallen bijkomen? Omdat deze figuren zich totaal niet interesseren voor een ander en gewoon hun gang gaan. Daarom blijven er maar besmettingen bijkomen. Ik ben een voorstander van het leger inzetten als handhaving. Dit lijkt op een oorlogssituatie maar helaas dan.

Chris van Oosten|20.01.21|14:38

Gezien de reacties hierboven, denken mensen alleen aan hunzelf en hun eigen angsten. En niet alle andere mensen die de dupe zijn door de maatregelen. Dus als we het over egoïstisch gaan hebben, dan vind ik de mensen die alles en iedereen op willen sluiten behoorlijk egoïstisch. Dus respect voor de mensen die creatief zijn om nog wat kunnen doen, want als het aan de bange mensen ligt mag iedereen doodvallen, zolang zei maar geen corona krijgen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.