Reisplanners corona

Vooralsnog nauwelijks aangepaste dienstregelingen door avondklok

De avondklok heeft vooralsnog weinig gevolgen voor de dienstregelingen in het openbaar vervoer. Tot vrijdagmiddag meldden alleen stadsvervoerders RET en HTM minimale aanpassingen. Een aantal vervoerders laat weten dat de huidige dienstregeling in de avonduren stand blijft. Vervoerders kunnen in samenspraak met OV-autoriteiten bepalen of de avondklok vraagt om een aangepaste dienstregeling.

Vanaf zaterdag is het tot en met zeker 9 februari tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends verboden om zonder geldige reden het huis te verlaten. Het OV blijft op verzoek van het kabinet rijden. “Het OV is er juist voor de mensen die ervan afhankelijk zijn, omdat ze bijvoorbeeld in de zorg of in de dienstverlening, bevoorrading aan de slag moeten blijven”, benadrukte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) vrijdag tegen ANP.

Branchevereniging OV-NL liet eerder deze week al weten dat de verantwoordelijkheid om te bepalen of een reis noodzakelijk is, bij de reiziger ligt. OV-personeel zal niet controleren of iemand met een geldige reden met trein, tram, bus of metro reist. Dit behoort tot de bevoegdheden van de politie, aldus OV-NL. Ook OV-personeel moet de ingevulde ‘eigen verklaring’ en werkgeversverklaring op zak hebben om aan te tonen dat zij met een geldige reden op pad zijn.

Rotterdam en Den Haag

De Rotterdamse stadsvervoerder RET zegt minder reizigers te verwachten tijdens de avondklok. Daarom rijden er vanaf maandag na 21.00 uur minder bussen en trams in Rotterdam en omstreken. Bussen rijden maximaal twee keer per uur, trams maximaal drie keer. De dienstregeling voor de metro blijft ongewijzigd. In Den Haag rijden bussen van HTM in de regel na 20.00 uur tweemaal per uur en alle trams driemaal. Dit betreft volgens de Haagse stadsvervoerder een minimale aanpassing.

Daarmee zijn RET en HTM vooralsnog de enige twee vervoerders die aanpassingen hebben aangekondigd. GVB houdt wel de mogelijkheid open dat alsnog wordt afgeschaald als de reizigersaantallen hier aanleiding voor zijn. EBS en Qbuzz melden eveneens dat zij niet overgaan tot aanpassingen van rijtijden of frequenties. Spoorvervoerder NS rijdt sinds het najaar al met 90 procent van het aanbod en blijft deze aangepaste dienstregeling rijden, waarin onder meer nachttreinen zijn geschrapt.

Vakantiedienstregeling

Alle vervoerders versoberden vanwege de coronacrisis al hun dienstregeling voor 2021. Bij sommigen komt daar door de lockdown nog eens een aangepaste dienstregeling bovenop. Zo rijden Arriva en Keolis in een aantal concessies tijdelijk een vakantiedienstregeling. Daarnaast besloten verschillende vervoerders al veel eerder om de nachtbussen aan de kant te houden, aangezien het uitgaansleven al maanden stilligt door de beperkende maatregelen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.