Rotterdam Centraal coronamaatregelen

Vrijwel alle coronamaatregelen verlengd tot zeker 2 maart

De harde lockdown wordt opnieuw met enkele weken verlengd. Hoewel het kabinet dinsdag op de persconferentie enkele versoepelingen aankondigde, blijven de meeste coronamaatregelen tot zeker 2 maart van kracht. Het advies blijft dan ook om alleen met het openbaar vervoer te reizen als dit echt noodzakelijk is. Dat betekent dat er de reizigersaantallen in het OV komende maand vermoedelijk niet of nauwelijks zullen stijgen.

Het kabinet beslist later of de avondklok na woensdag 10 februari van kracht blijft. Eind deze week maakt het kabinet de balans op, nadat het OMT een nieuw advies heeft gegeven over het hele pakket aan maatregelen. Voor de dienstregeling in het OV zal het weinig verschil uitmaken welke kant het besluit op valt, omdat vrijwel alle vervoerders na 21.00 uur met dezelfde dienstregeling bleven rijden.

Omdat de meer besmettelijke ‘Britse’ variant van het coronavirus zich snel verspreidt, is een derde coronagolf onvermijdelijk volgens demissionair premier Mark Rutte. Daarom is er op dit moment weinig ruimte voor versoepelingen. Basisscholen en de kinderopvang mogen op maandag 8 februari wel de deuren weer openen. Twee dagen later mogen niet-essentiële winkels klanten weer bestellingen laten afhalen.

Nieuwe routekaart

Op de persconferentie maakte het kabinet ook bekend de nieuwe routekaart met maatregelen bekend, al is die niet 100 procent waterdicht. Deze nieuwe kaart kent vier niveau’s: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Hoe hoger het niveau, hoe meer maatregelen er worden getroffen. Als drie of meer regio’s het niveau ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’ bereiken, worden landelijke maatregelen genomen.

Voor binnenlandse reizen, waaronder dus ook het OV, geldt alleen in het hoogste niveau het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. In alle drie andere niveau’s luidt de maatregel: ‘mijd de spits, reis buiten 06:30-09:00 en 16:00-18:30 uur’. Ongeacht het niveau wordt verder te allen tijde opgeroepen om thuis te werken, tenzij dat niet anders kan. Het sluiten van scholen ligt alleen op tafel in het hoogste niveau.

70 procent minder reizigers

De huidige harde lockdown werd op 14 december door het kabinet aangekondigd. Daarna zette weer een forse terugval in van de reizigersaantallen in het OV. In januari lag het aantal check-ins op 34,7 miljoen, blijkt uit cijfers die worden bijgehouden door Translink. Daarmee lag het OV-gebruik 70 procent lager vergeleken met januari 2020. In absolute aantallen was het de rustigste maand sinds mei 2020.

Het ING Economisch Bureau stelde de verwachtingen voor herstel van de de OV-sector in 2021 vorige maand bij als gevolg van de nieuwe maatregelen. De bank verwacht over heel dit jaar 17 procent reizigersgroei ten opzichte van 2020, toen het OV-gebruik nagenoeg halveerde. Als de prognose van ING uitkomt, is eind dit jaar weer 80 procent van het aantal reizigers uit 2019 teruggekeerd.

Op 23 februari volgt een nieuwe persconferentie, waarin het kabinet zal aankondigen wat er na 2 maart met de maatregelen zal gebeuren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.