Intercity Den Haag-Eindhoven avond (foto: NS)

Veel minder reizigers na 21.00 uur, maar totaal OV-gebruik blijft stabiel

Het gebruik van het openbaar vervoer na 21.00 uur is sinds de invoering van de avondklok met ruim twee derde gedaald. Desondanks bleef het OV-gebruik gemeten over de hele dag stabiel. Dat blijkt uit een analyse van OVPro op basis van cijfers over de inchecktransacties, die worden bijgehouden door Translink en CBS.

De avondklok ging op zaterdag 23 januari van kracht. In de eerste zeven dagen dat de maatregel gold, lag het aantal check-ins tussen 21.00 uur en middernacht gemiddeld 67 procent lager vergeleken met de twee weken daarvoor. Over de hele dag gezien veranderde het OV-gebruik nauwelijks ten opzichte van de veertien dagen daarvoor. Het aantal check-ins lag zelfs iets hoger (0,7 procent).

Voor de analyse is gekeken naar de eerste zeven dagen met avondklok, dus de periode van 23 tot en met 29 januari, die zijn vergeleken met de twee weken daarvoor. Het aantal check-ins in de dagen erna vertoont een vergelijkbaar beeld, maar zijn niet meegenomen omdat de cijfers tot enkele dagen later kunnen worden gecorrigeerd.

Grootste effect in weekend

In de eerste week van de avondklok werd na 21.00 uur in totaal circa 150.000 keer ingecheckt in het OV. Ter vergelijking: pre-corona werd op één doordeweekse avond al zo’n anderhalf keer meer gereisd in de drie uur voor middernacht. In het weekend daalde het aantal check-ins in de avonduren met 75 procent, op doordeweekse dagen was dit 65 procent. In de uren waarin het wel toegestaan was om het huis te verlaten, lag het OV-gebruik daarentegen bijna 5 procent hoger.

Dat het aantal check-ins over de hele dag niet afnam, komt door het lage aandeel van de laatste drie uur voor dit totale OV-gebruik. De periode van 21.00 uur tot middernacht was begin dit jaar goed voor nog geen 6 procent van het totaal aantal check-ins – vergelijkbaar met januari 2020. In de dagen met avondklok vond nog geen 2 procent van het dagelijkse aantal check-ins plaats tussen 21.00 en 00.00 uur.

Ook in het uur voor de avondklok inging daalde het OV-gebruik. Tussen 20.00 en 21.00 uur werd er gemiddeld 11,5 procent minder vaak ingecheckt. Wat opvalt is dat deze afname in de loop van de week wel minder werd.

Rustigste maand sinds mei

In de volledige maand januari werd 34,7 miljoen keer ingecheckt in trein, metro, tram en bus. Daarmee lag het OV-gebruik 70 procent lager vergeleken met een jaar eerder. In absolute aantallen was het de rustigste maand sinds mei 2020. Het gebruik van het openbaar vervoer halveerde in 2020 als gevolg van de coronamaatregelen. Het ING Economisch Bureau verwacht voor dit jaar weer een jaar-op-jaargroei van 17 procent, voornamelijk het gevolg van herstel in het tweede half jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.