Geld. Foto: iStock / darkojow

Coronasteun voor openbaar vervoer verlengd tot 2022

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

De Rijksoverheid zal de OV-sector ook in het laatste kwartaal van dit jaar financieel ondersteunen om de weggevallen opbrengsten door de coronacrisis op te vangen. De regeling hiervoor is doorgetrokken voor heel 2021. Mensen worden nog steeds opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken, waardoor vervoerders meer kosten dan inkomsten hebben.

In februari maakte het kabinet bekend dat de OV-sector tot en met september op financiële steun van het Rijk kon rekenen, maar de afgelopen maanden vroegen meerdere vervoerders én opdrachtgevers om verlenging. Zonder extra steun zouden zij niet kunnen ontkomen aan bijvoorbeeld het afschalen van de dienstregeling, het schrappen van lijnen of gedwongen ontslagen.

Steunpilaar

Door de verlenging van de regeling is in heel 2021 ongeveer 1,5 miljard euro beschikbaar voor de OV-sector. Zo kan het OV blijven rijden nu het aantal reizigers fors is teruggelopen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Milieu: “Het openbaar vervoer is een belangrijke steunpilaar voor onze economie en maatschappij, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Na corona wordt immers weer een flinke groei van reizigers voorzien.”

Extra middelen van het kabinet zijn onmisbaar, stelt Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL. “In moeilijke tijden is het OV blijven rijden. Wij zijn er trots op dat wij worden gezien als vitale sector. De financiële steun die wij krijgen is noodzakelijk om het OV overeind te houden. Wij willen na deze crisis op volle sterkte zijn om reizigers weer naar werk, school en familie te kunnen brengen.”

Toekomstbeeld

Hoewel de verwachting is dat het aantal reizigers na corona weer zal gaan stijgen, is het verloop van de pandemie lastig te voorspellen. Prognoses laten bovendien nu al zien dat het enige tijd zal duren voordat de reizigersaantallen weer terug zijn op het niveau van voor de crisis. Daarom zal er de komende maanden onderzocht worden wat er in 2022 nodig is om het openbaar vervoer te steunen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.