Reiziger met mondkapje bij metro RET (foto: MRDH/Verkijk.nl)

EBS, HTM en RET kunnen bezuinigingen deels uitstellen

De plannen van vervoerders EBS, HTM en RET om te snijden in het OV-aanbod worden deels uitgesteld. Eigenlijk zouden de drie vervoerders komende zomer al vervoerskundige maatregelen treffen. Omdat de OV-sector tot eind 2021 financieel ondersteund blijft door de Rijksoverheid, is er ruimte om een aantal van die ingrepen te verschuiven naar volgend jaar.

Dat heeft de bestuurscommissie Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) besloten. Twee maanden geleden werd in een vergadering van dezelfde commissie groen licht gegeven voor het ‘transitieprogramma OV en corona’. Een deel van de tijdelijke bezuinigingen in dit plan betreft het strekken en schrappen van lijnen.

Eind 2021

Deze aanpassingen in de dienstregeling zouden aanvankelijk eind augustus doorgevoerd moeten worden. Dat komt omdat het transitieplan werd opgesteld, toen nog niet besloten was om de OV-sector ook in het vierde kwartaal van dit jaar coronasteun in het vooruitzicht te stellen.

EBS kan alle voorgenomen vervoerskundige maatregelen nu uitstellen tot januari 2022. RET kan enkele buslijnen en STOPenGO-bussen tot het einde van dit jaar in stand houden. In Den Haag kan HTM de tijdelijke opheffing van achttien tramhaltes tot het einde van 2021 uitstellen.

‘Nog jaren steun nodig’

De MRDH benadrukt dat de financiële opgave voor de drie vervoerders onverminderd groot blijft. De verwachting is dat zij tot 2030 gezamenlijk afstevenen op tekorten tussen de 379 en 1.169 miljoen euro. “Alleen met ingrijpende maatregelen én financiële ondersteuning door Rijk en regio zijn de tekorten op te vangen. Er wordt dan ook nog steeds reikhalzend uitgekeken naar langjarige, extra financiële middelen van het Rijk. Gesprekken hierover lopen en moeten voor de zomer duidelijkheid geven.”

Lees ook: Gemeenten stemmen in met ‘pijnlijke maatregelen’ OV in Metropoolregio Rotterdam Den Haag

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.