Drukte trein op Utrecht

Inholland gaat lestijden spreiden om drukte in het OV te voorkomen

De overheid en vervoerders hebben met Hogeschool Inholland afspraken gemaakt om te zorgen dat leerlingen en studenten ook in het nieuwe schooljaar niet meer allemaal tegelijk in het OV stappen. Daarmee is Inholland de tweede onderwijsinstelling die afspraken heeft gemaakt om colleges en lessen ook buiten coronatijd te spreiden.

Het uitgangspunt is dat er een verschil zit tussen de aanvangstijden van colleges en lessen, die tot de coronacrisis op hetzelfde moment begonnen. Vorig jaar maakten OV-bedrijven al landelijke afspraken met onderwijsinstellingen voor spreiding in coronatijd. Die lopen tot augustus, maar de gesprekken met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn doorgegaan om de druk in de spits blijvend te verlagen.

Afscheid van hyperspits

“We willen na corona afscheid nemen van de hyperspits en voorkomen dat iedereen op hetzelfde moment de trein neemt”, zegt Tjalling Smit, lid van de Raad van Bestuur van NS. “De coronacrisis heeft laten zien dat Nederland in staat is om zijn reisgedrag aan te passen. We moeten voorkomen dat we straks weer in het oude normaal terugschieten. Samen met overheden gaan we dan ook graag met andere onderwijsinstellingen in gesprek over spreidingsafspraken, want daardoor krijgt iedereen een betere reiservaring.”

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) laat weten blij te zijn dat Inholland zijn verantwoordelijkheid pakt. “Ze zijn een koploper in spreiding van lestijden. Dat is belangrijk voor een goed bereikbare regio door de dag heen. Ik hoop dat andere onderwijsinstellingen het goede voorbeeld volgen”, aldus Christel Mourik, manager Openbaar Vervoer van de MRDH.

Evaluatie in september

Het huidige onderwijsschema van Inholland – dat onder meer locaties heeft in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag – loopt tot en met november 2021. “In september gaan we samen met de vervoerders om tafel om te evalueren of het schema voor ons heeft gewerkt en wat de effecten waren voor de vervoerders”, aldus Monique Koelewijn, directeur Facilitaire Zaken en Vastgoed van Inholland. De verwachting is dat er tegen die tijd ook beter zicht is op de ontwikkelingen rondom corona.

In Nijmegen wordt al sinds september 2018 gewerkt met spreidingsafspraken. Sinds de Radboud Universiteit, de HAN University of Applied Sciences en ROC Nijmegen hun aanvangstijden aanpasten, zijn de pieken in reizigersaantallen afgenomen. Het aantal treinreizigers verminderde op het drukste moment met 22 procent en in de bus met 10 procent.

Lees ook: RET-directeur: corona zorgde voor mega-experiment in spreiding

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.